28-09-2017
Ο ύπνος σβήνει τις άχρηστες πληροφορίες

photo

Δεν είναι ανάγκη να θυμόμαστε τα πάντα, ενώ για να απορροφήσουμε καινούργιες πληροφορίες πρέπει συνεχώς να κάνουμε delete. Κι αυτό γίνεται μόνο μέσω του ύπνου.

 

Σύμφωνα με δύο διαφορετικές αμερικανικές έρευνες, ο οργανισμός μας έχει προβλέψει τη διαδικασία εύκολης απόκτησης νέων γνώσεων και αποβολής παλιών, άχρηστων πληροφοριών, αρκεί να του εξασφαλίσουμε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου.

Κι όλα αυτά γιατί την ημέρα ο εγκέφαλος χτίζει νέες νευρωνικές συνδέσεις ανάμεσα στα κύτταρά του, με βάση τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα που δέχεται, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι συνδέσεις αυτές περιορίζονται ξανά, αφού ξεκινάει ένα υποσυνείδητο ξεκαθάρισμα με σκοπό ο εγκέφαλος να μην υπερφορτωθεί με περιττές πληροφορίες

 

.Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον Πολ Σόου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις των ΗΠΑ, βασίστηκε σε μελέτη μυγών, καθώς και αυτές, όπως κι ο άνθρωπος, χρειάζονται ύπνο διάρκειας 6 έως 8 ωρών, ενώ εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης όταν δεν κοιμούνται αρκετά. Η συγκεκριμένη λοιπόν έρευνα έδειξε πως οι νευρωνικές συνδέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα αυξάνονται τη μέρα και μειώνονται μετά από έναν καλό ύπνο και πως στο τέλος του ύπνου οι πιο ασθενείς συνάψεις εξαφανίζονται τελείως

 

. Η δεύτερη μελέτη που έγινε από ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, βασίστηκε και αυτή στη μελέτη μυγών και αποδεικνύει πως ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να εξοικονομήσει ενέργεια και ζωτικό αποθηκευτικό χώρο για νέες πληροφορίες.