12-02-2018
Γράψτε τα πάντα (γιατί μένουν)

photo

Γιατί πρέπει να γράφουμε τα πάντα; Γιατί όσο καλή μνήμη κι αν διαθέτουμε δεν μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε σε αυτή.

 

Κι αυτό, γιατί κάθε φορά που θυμόμαστε κάτι, το αναπαράγουμε με μικρές παραλλαγές οι οποίες συνήθως είναι επηρεασμένες από τη συναισθηματική κατάσταση της στιγμής, τα πιστεύω μας και την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Γι' αυτό άλλωστε μας έχει τύχει πολλές φορές, αυτό που συχνά θυμόμαστε εμείς από ένα γεγονός να διαφέρει εντελώς από αυτό που μπορεί να θυμάται κάποιος άλλος που ήταν παρών στο ίδιο γεγονός. Γι' αυτό χρειαζόμαστε κάποιο «σύστημα» που θα μας βοηθήσει να αρχειοθετήσουμε τη ζωή μας. Όπως ένα χαρτί και ένα μολύβι.Γιατί είναι σημαντικό να γράφετε τους στόχους σας


1. Τους αποσαφηνίζετε και επικεντρώνεστε σ' αυτούς. Και αυτό σας δίνει μια κατεύθυνση. Από την άλλη, γράφοντας και διαβάζοντάς τους μπορεί να βρείτε καινούριες ιδέες που θα σας  βοηθήσουν να τους πραγματοποιήσετε.


2. Ελευθερώνετε τον «σκληρό» δίσκο του μυαλού σας. Συχνά οι καθημερινές ασχολίες και υποχρεώσεις αποσπούν τη σκέψη μας από τα σημαντικά. Χρησιμοποιήστε ένα post it που θα κολλήσετε σε εμφανές μέρος του σπιτιού ή του γραφείου σας, μια προγραμματισμένη δόνηση στο κινητό σας ή οτιδήποτε σας βολεύει, για να σας υπενθυμίζει τα μικρά καθημερινά που σας βγάζουν από την επίτευξη του στόχου σας. Όταν δεν απασχολείτε το μυαλό σας με λεπτομέρειες, όπως ότι πρέπει να αγοράσετε γάλα, αφήνετε ελεύθερο χώρο για τα πιο σημαντικά. Έτσι αγχώνεστε λιγότερο, είστε πιο ήρεμοι και κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη.


3. Σκέφτεστε πιο καθαρά. Αν θέλετε να λύσετε ένα πρόβλημα, θα σας βοηθήσει πολύ να γράψετε σε ένα χαρτί ή στο pc σας τις σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας και τα γεγονότα. Ξαναδιαβάζοντάς τα θα μπορέσετε να σκεφτείτε πιο καθαρά και να βρείτε τρόπους που θα οδηγήσουν στη λύση.


4. Κρατάτε αρχείο με τις σκέψεις σας. Είναι πολύ ενδιαφέρον να γυρνάτε πίσω στο χρόνο και να βλέπετε τι σκεφτόσασταν τότε. Αν κρατάτε αρχείο των σκέψεών σας, θα μπορέσετε να δείτε πόσο αλλάατε και πόσο βελτιωθήκατε με τον καιρό.


5. Κρατάτε αρχείο και με τα προτερήματά σας για τις δύσκολες ώρες. Μπορεί να σας φαίνεται ανόητο, αλλά δεν φαντάζεστε πόσο καλά θα νιώσετε όταν σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής σας, θα έχετε αυτό το γραπτό που θα σας υπενθυμίζει τις αρετές και τα θετικά σας στοιχεία.


6. Βελτιώνετε την καθημερινότητά σας. Κρατώντας ένα  υποτυπώδες ημερολόγιο,  έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινότητάς σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί, για παράδειγμα διαβάζοντας τις σημειώσεις σας να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό το μήνα πήγατε μόνο 4 φορές στο γυμναστήριο. Το ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να εντοπίζετε τα «κακώς» κείμενα και να τα βελτιώνετε.


7. Ανατρέχετε στα επιτεύγματά σας. Ακόμα και αν φτάσετε στο στόχο σας, μην πετάξετε τα γραπτά ή ηλεκτρονικά αρχεία σας. Όταν περνάτε μια δύσκολη περίοδο μπορείτε να ανατρέξετε σ' αυτά και να δείτε τι έχετε καταφέρει και πόσο μακριά έχετε φτάσει. Μπορεί μάλιστα να σας βοηθήσουν να βρείτε τη λύση σε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα.