21-05-2018
Τι "λέει" το χρώμα των μαλλιών για την υγεία

photo

Το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας μπορεί να αποκαλύπτει μυστικά για τη φυσική και πνευματική σας ευεξία ή ακόμα και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

 

Εάν είστε μελαχρινή...

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να καπνίσετε. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας ανακάλυψαν πρόσφατα πως εκείνες με σκούρα μαλλιά έχουν μεγαλύτερη τάση προς την εξάρτηση από την νικοτίνη από τις ξανθές.

Ο λόγος; Οι μελαχρινές έχουν υψηλότερα επίπεδα χρωστικών-μελανίνης, που μοιάζει σε δομή στην νικοτίνη, έτσι αυξάνει τις πιθανότητες να αρχίστε το κάπνισμα.

 

Επίσης, διατρέχετε έναν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρετε από κηλίδες. «Οι μελαχρινές τείνουν να έχουν πιο λιπαρό δέρμα από τις ξανθές και τις κοκκινομάλλες, που σημαίνει πως είναι περισσότερο επιρρεπής σε εξάρσεις ακμής», λέει ο τριχολόγος Φίλιπ Κίνγκσλεϊ.

 

Εάν είστε κοκκινομάλλα...

Μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο ρίσκο να αποκτήσετε Πάρκινσον. Μία πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ, ανακάλυψε πως οι κοκκινομάλλες, έχουν κατά 90% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια. Γιατί; Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό μπορεί να οφείλεται σε μία κληροδοτημένη μετάλλαξη του DNA που σχετίζεται με αυτή την περίπτωση.

 

 

Εάν είστε ξανθιά...

Χρειάζεται να σηκώνεστε νωρίτερα το πρωί. Γιατί; Πρόσφατη έρευνα της Goody Haircare ανακάλυψε πως οι ξανθές χρειάζονται γύρω στα 72 λεπτά κάθε μέρα για την καθημερινή τους προετοιμασία μπροστά στον καθρέφτη, ενώ οι μελαχρινές χρειάζονται μόλις 66 λεπτά για να φτιαχτούν και να δείχνουν όμορφες.

Ο λόγος; Δεν έχει να κάνει με τη ματαιοδοξία: προφανώς, τα ξανθά μαλλιά χρειάζονται λίγο παραπάνω δουλειά για να φτάσουν τα ίδια επίπεδα λάμψης με τα μελαχρινά μαλλιά.

 

 

Εάν είστε ξανθιά ή κοκκινομάλλα...

Κινδυνεύετε περισσότερο από ηλιακά εγκαύματα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Στην πραγματικότητα, ο καθηγητής του Γιέιλ, Δρ. Ντάγκλας Μπρας, πιστεύει πως το χρώμα των μαλλιών δίνει καλύτερες ενδείξεις για τους πιθανούς κινδύνους υγείας σε σχέση με το χρώμα του δέρματος.

Σύμφωνα με την έρευνα του, το ίδιο είδος μελανίνης που «αποφασίζει» εάν ένα άτομο θα έχει ξανθά ή κόκκινα μαλλιά -«pheomelanin»- μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνη για τη μελανίνη που προκαλεί την απόπτωση των κυττάρων του δέρματος. Οι μελαχρινές έχουν ένα διαφορετικό είδος μελανίνης, γνωστή ως «eumalin».