14-05-2013
Ρευματικές παθήσεις: Τις αγνοεί το 87% των Ελλήνων

photo

Ένας στους τέσσερις ενήλικες υποφέρει από κάποια ρευματική πάθηση. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 2.500.000 κάτοικοι προσβάλλονται από κάποια ρευματική πάθηση, αλλά, δυστυχώς, συχνά καθυστερούν να επισκεφθούν τον ειδικό γιατρό, δηλαδή ρευματολόγο και απευθύνονται σε λάθος ειδικότητα!

 

Τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και δείχνουν το μέγεθος του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος: 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζει τι είναι οι παθήσεις αυτές. Η καθυστέρηση στη διάγνωση, άρα και στην εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας, προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες και παραμορφώσεις, ακόμη και αναπηρία, εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος.


Σοβαρότερες από τις ρευματικές παθήσεις είναι οι διάφορες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως είναι π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.


Σήμερα, τόνισε ο κ. Ανδριανάκος, είναι εφικτή η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, η δραστική μείωση των δυσμενών τους επιπτώσεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η εισαγωγή, τα τελευταία χρόνια, των βιολογικών παραγόντων στη θεραπευτική αντιμετώπιση αρκετών φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξη στη Ρευματολογία και συνέβαλε καθοριστικά στη δυνατότητα επίτευξης ύφεσης αυτών των σοβαρών παθήσεων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι φάρμακα που, εξουδετερώνοντας είτε ορισμένα κύτταρα είτε τις λεγόμενες κυτταροκίνες, που παράγονται από κύτταρα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια αυτών των παθήσεων, μπορεί να οδηγήσουν στην επίτευξη ύφεσης.