25-06-2014
Αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα

photo

Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε έναν μίνι οδηγό αδυνατίσματος. 10 απλά αλλά ουσιαστικά βήματα που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην προσπάθειά σας για απώλεια βάρους!

 

1) Μην παραλείπετε το γεύματα - ειδικά το πρωινό. Μεγάλες επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν πως τα άτομα που τρώνε πρωινό και δεν «πηδάνε» γεύματα έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Ξεκινήστε λοιπόν τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό και μη μένετε νηστικοί για πάνω από 3-4 ώρες, όμως προσοχή στις επιλογές σας!

 

2) Πίνετε άφθονα υγρά. Περίπου το 60% του σωματικού μας βάρους είναι νερό, επομένως η επαρκής πρόσληψη υγρών σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη. 6-8 ποτήρια υγρά τη μέρα είναι συνήθως αρκετά (το νερό είναι η καλύτερη επιλογή), όμως θα πρέπει να πίνουμε περισσότερο όταν έχει πολύ ζέστη και όταν γυμναζόμαστε.

 

3) Μην ξεχνάτε τα φρούτα και λαχανικά. Τώρα που καλοκαίριασε, χορτάστε την πείνα σας με μια δροσερή σαλάτα ή κάποιο φρούτο. Θα σας γλιτώσει θερμίδες, θα σας τονώσει και θα σας ξεδιψάσει.

 

4) Προσοχή στα λίπη! Αποφεύγετε τηγανιτά, βαριές σάλτσες και στραγγίστε τη μπουκιά σας αν βλέπετε πως το φαγητό είναι μαγειρεμένο με πολύ λάδι. Όταν παραγγέλνετε απέξω παραμερίστε τις ντροπές και ζητήστε το λάδι/σως στη σαλάτα σας χώρια και βάλτε 1-2 κουταλιές της σούπας στη μερίδα σας.

 

5) Επιλέξτε σωστά απέξω. Καλώς ή κακώς το φαγητό απέξω είναι κομμάτι της ζωής μας. Το θέμα είναι να μην παραγγέλνουμε ότι πιο παχυντικό υπάρχει στον κατάλογο, τουλάχιστον όχι πάντα! Επιλογές όπως 1-2 σουβλάκια με καλαμάκι κοτόπουλο και αλάδωτη πίτα με συνοδεία σαλάτας αντί για πατάτες μπορούν να δώσουν ένα ισορροπημένο γεύμα.

 

6) Σιγουρευτείτε ότι πραγματικά πεινάτε πριν φάτε κάτι. Πολύ συχνά τρώμε για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους (γιορτές, έξοδοι, βαρεμάρα, στεναχώρια, άγχος) χωρίς να το έχουμε πραγματικά ανάγκη και χωρίς να συνειδητοποιούμε τι καταναλώνουμε αλλά και πώς παχύναμε...

 

7) Περιορίστε το αλκοόλ. Το αλκοόλ εκτός από τις πολλές θερμίδες που αποδίδει (σχεδόν όσες και το λίπος) συχνά συνοδεύεται και από άλλες «αμαρτωλές» συνήθειες όπως η κατανάλωση ξηρών καρπών.

 

8) Δώστε χρόνο και προσοχή στο φαγητό σας. Σβήστε την τηλεόραση, απομακρυνθείτε από το PC, σερβίρετε το φαγητό σας σε πιάτο και καθίστε να φάτε ήρεμα μαζί με κάποιο φιλικό πρόσωπο.

 

9) Αποχωριστείτε τον καναπέ σας! Η καθιστική ζωή δεν οδηγεί σε αύξηση βάρους μόνο λόγω της μειωμένης ενεργειακής δαπάνης αλλά και γιατί δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για την κατανάλωση φαγητού. Βγείτε από το σπίτι όσο είναι καιρός!

 

10) Κοιμηθείτε! Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μειωμένη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ παράλληλα όσο περισσότερες ώρες είμαστε ξύπνιοι τόσο περισσότερες ευκαιρίες για φαγητό έχουμε. Και τις βραδινές ώρες σπάνια πρόκειται για «αθώες» επιλογές...

 

Μαρία Κολοτούρου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

www.dietforall.gr