11-11-2014
Έρχεται το τέλος των αντιβιοτικών

photo

Τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών, πανευρωπαϊκά, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέχει η χώρα μας.


Η παραπάνω διαπίστωση δεν είναι άλλη μία θλιβερή πρωτιά που αμαυρώνει τη φήμη μας στο εξωτερικό και γίνεται απλά θέμα συζήτησης εντός των συνόρων.

 

Και δεν μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, καθώς ο κίνδυνος που ελλοχεύει από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών  είναι ότι σε λίγα χρόνια θα καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, όπου η χρήση τους είναι απαραίτητη.

 

Χρειάζεται λοιπόν, να προφυλάξουμε τα φάρμακα αυτά, τα οποία έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν εκατομμύρια ζωές μέχρι σήμερα.

 

Το τέλος των αντιβιοτικών πλησιάζει


Όπως εξηγούν οι επιστήμονες έχει φτάσει το «τέλος των αντιβιοτικών» αφού δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία αντιβιοτικά δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια που εμείς δημιουργήσαμε με την άσκοπη υπερκατανάλωσή τους.

 

Μοναδική λύση που μας απομένει είναι η μείωση των «άχρηστων»  αντιβιοτικών αφού με τον περιορισμό της κατανάλωσής τους τα μικρόβια γίνονται και πάλι ευαίσθητα στα αντιβιοτικά.

 

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση, αλλά και πόσο ωφέλιμη και ουσιαστική είναι η συμβολή του κάθε πολίτη ξεχωριστά, εφόσον υιοθετήσει ο ίδιος μια διαφορετική, πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στα αντιβιοτικά στην υγεία του.

 

Οι καταναλωτές, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνουν αντιβιοτικά με δική τους πρωτοβουλία από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, χωρίς την καθοδήγηση του ιατρού.

 

Πανελλήνια Εκστρατεία

 

Για το σκοπό αυτό διεξάγεται και η Πανελλήνια Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια», από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και τον Ιατρικό  Σύλλογο Αθηνών.

 

«Η εφαρμογή του στρεπ-τεστ από τον κλινικό ιατρό παρουσία του ασθενή, που στοιχίζει μόλις 1 ευρώ και απαιτεί 5 λεπτά για το αποτέλεσμα, θα ξεχωρίσει πότε στην φαρυγγοαμυγδαλίτιδα χρειάζεται ή όχι αντιβιοτικό. Επιπλέον είναι απαραίτητο τόσο ο Δημότης όσο και η Πολιτεία να φροντίσουμε ώστε να μην είναι διαθέσιμα πλέον τα αντιβιοτικά από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή ιατρού», δήλωσε κα Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας. Από την πλευρά της κα Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, τόνισε την σημαντικότητα της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού.