13-11-2014
Αποζημίωση των αναλώσιμων σε ανασφάλιστους διαβητικούς

photo

Την αποζημίωση των αναλώσιμων που χρειάζονται οι διαβητικοί ανασφάλιστοι πολίτες και σχετίζονται άμεσα με τη χορήγηση-δοσολογία της ινσουλίνης, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης.

 

Κατόπιν πολλών αιτημάτων, τόσο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και στον ΕΟΠΠΥ, εγκρίθηκε από το ΔΣ του ασφαλιστικού φορέα η δυνατότητα αποζημίωσης αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού σε δικαιούχους του Ν. 4270/2014 (ανασφάλιστους πολίτες), όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (14/11).

 

Η μηνιαία δαπάνη τους εκτιμάται σε 250.000 ευρώ για τους ανασφάλιστους κατ? αναλογία με τη χορήγηση φαρμάκων, με βάση τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου.

 

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα υλικά χορηγούνται σχεδόν στο σύνολό τους από ιδιωτικά φαρμακεία και υποβάλλονται στην Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών, παράλληλα με τις συνταγές φαρμάκων και αποζημιώνονται μετά από έλεγχο της σχετικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ.

 

Με την Υπουργική Απόφαση με αρ. Γ.Π./ΟΙΚ. 56432 (ΦΕΚ Β? 1753/28.6.2014), οι ανασφάλιστοι ασθενείς έχουν, ήδη, την ίδια ακριβώς φαρμακευτική κάλυψη με τους ασφαλισμένους, άρα προμηθεύονται κανονικά τα φάρμακά τους (από τον θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων του ν. 3816/2010).

 

Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε, επίσης, ο κ. Βορίδης, ύστερα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, για όσα έχουν δει το «φως της δημοσιότητας» τις τελευταίες ημέρες για την νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη των μερικώς ασφαλισμένων, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση, καθώς παρέχεται σε όλους, χωρίς καμία διάκριση ή διαφοροποίηση.