13-03-2015
Όταν τα δόντια είναι στραβά

photo

Τα στραβά δόντια μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αυτοπεποίθηση του παιδιού και στις κοινωνικές επαφές του. Είναι όμως και ένας «κακός οιωνός» για την υγεία των δοντιών του στο μέλλον.

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά δέχονται «πειράγματα», λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας που παρουσιάζουν στην εξωτερική τους εμφάνιση. Τα στραβά δόντια είναι μία κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αρνητικά σχόλια από τους συμμαθητές και να δημιουργήσει δυσκολίες στη ζωή του παιδιού, τώρα και στα μετέπειτα χρόνια του. Επιπλέον, εξαιτίας της δυσκολίας που προκαλείται στο βούρτσισμα, είναι δυνατόν να μην καθαρίζονται αποτελεσματικά, να παραμένουν τροφές μεταξύ των δοντιών και να δημιουργηθεί τερηδόνα. Όμως υπάρχουν λύσεις.  Όλες οι μέθοδοι είναι ασφαλείς, αρκεί οι ειδικοί που επεμβαίνουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση, να έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση, έτσι ώστε να κάνουν τον σωστό σχεδιασμό.

 

Σιδεράκια


Είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία αποκατάστασης των στραβών δοντιών και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Εκτός από τα κλασικά σιδεράκια, υπάρχουν λευκά κεραμικά σιδεράκια τα οποία δεν είναι εμφανή και είναι εξίσου αποτελεσματικά. Όταν το πρόβλημα των δοντιών το επιτρέπει τα σιδεράκια μπορούν να τοποθετηθούν στην εσωτερική πλευρά των δοντιών, έτσι ώστε να μην φαίνονται, ενώ σε πιο ήπια προβλήματα, μπορούν ακόμα να τοποθετηθούν και ειδικά ορθοδοντικά μασελάκια τα οποία φοριούνται μόνο στο σπίτι. Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 12-24 μήνες και, όταν αυτή γίνει σωστά, το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

 

Άλλες επιλογές


Εκτός από τα σιδεράκια υπάρχουν και άλλοι τρόποι προκειμένου να εξασφαλίσετε στα παιδιά σας ένα ελκυστικό χαμόγελο. Σε ηλικίες κάτω των 18 ετών προτείνονται κυρίως ως θεραπείες αποκατάστασης (π.χ. σπασμένο, απονευρωμένο, παιδικό δόντι κ.ά). Μετά την ενηλικίωση, που τα άτομα είναι ψυχολογικά πιο ώριμα και μπορούν πιο συνειδητά να επιλέξουν αν θέλουν να κάνουν κάποια θεραπεία, ποια θα είναι αυτή και με ποιες προϋποθέσεις, εφαρμόζονται και για καθαρά αισθητικούς λόγους.

 

Lifting δοντιών


Είναι η πλέον σύγχρονη οδοντιατρική εφαρμογή η οποία αποκαθιστά τις ατέλειες των δοντιών (αραιά, μικρά, δίχρωμα δόντια ή στραβά δόντια όταν για κάποιο λόγο δεν ενδείκνυται η ορθοδοντική θεραπεία κ.ά.) σε βαθμό που να μην μπορεί κανείς να φανταστεί πως ήταν πριν. Πρόκειται για μια ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο, η οποία μπορεί χωρίς ενδοιασμούς να εφαρμοστεί και σε ηλικίες κάτω των 18 ετών ως θεραπεία αποκατάστασης. Με σύνθετες ρητίνες (το υλικό που χρησιμοποιείται για τα σφραγίσματα), δουλεύεται κάθε δόντι χωριστά, σαν γλυπτό,  σε αρμονική πάντα σχέση με το σύνολο των υπόλοιπων δοντιών. Η ανάπλαση των δοντιών μπορεί να γίνει είτε στο φυσικό τους χρώμα, είτε επιλέγοντας έναν πιο λευκό τόνο. Η θεραπεία γίνεται συνήθως  χωρίς τρόχισμα των δοντιών και χωρίς αναισθησία. «Εφόσον δεν υπάρχουν θεραπευτικά προβλήματα, ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού 2 με 2 1/2 ώρες για 8-10 δόντια της επάνω γνάθου και ένα δεύτερο ραντεβού την επόμενη μέρα για 8-10 δόντια της κάτω γνάθου. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς φυσικό με ομοιόμορφο χρώμα και διάρκεια. Αν η οδοντοστοιχία συντηρείται σωστά μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 15 χρόνια», εξηγεί η κ. Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική.