03-05-2018
Πώς να ξεγελάσετε το μυαλό σας

photo

Γνωρίζαμε ότι το μυαλό επηρεάζει το σώμα και της αντιδράσεις μας. Όχι όμως και το αντίθετο. Στην πραγματικότητα το σώμα και το μυαλό συνεργάζονται για να δημιουργήσουν τις αντιλήψεις μας γι' αυτόν τον κόσμο.


Ο εγκέφαλος ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το σώμα, αλλά το σώμα μπορεί επίσης να επηρεάσει τον εγκέφαλο, με την ανταπόκριση που του στέλνει το νευρικό σύστημα. Οι ερευνητές έχουν εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ερμηνεύει τα σήματα που έρχονται σε αυτόν από το υπόλοιπο σώμα κι έτσι εμείς έχουμε στη διάθεσή μας τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας για να βελτιώσουμε το μυαλό μας.

 

Χαμογελάστε είναι χαλαρωτικό


Μελέτες έχουν δείξει ότι το να χαμογελάει κανείς χωρίς λόγο μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό του και να τον κάνει να αισθάνεται λιγότερο άγχος και πιο ευτυχισμένος. Σε ένα πείραμα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν ξυλάκια στο στόμα τους, με τέτοιο τρόπο που ενεργοποιούνταν οι μύες του προσώπου τους, σαν να ήταν χαμογελαστοί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν καλύτερα σε δοκιμασίες που προκαλούν στρες από ό,τι οι ομόλογοί τους που υποβλήθηκαν στα τεστ χωρίς ξυλάκια.

Σε παρόμοιο πείραμα, που δημοσιεύθηκε το 1988, οι συμμετέχοντες οι οποίοι αναγκάστηκαν να χαμογελούν, τοποθετώντας ένα στυλό στο στόμα τους, βαθμολόγησαν τα κινούμενα σχέδια ως πιο αστεία, σε σύγκριση με αυτούς που δεν ήταν αναγκασμένοι να χαμογελούν.

 

Ανοίξτε τα χέρια σας για να νιώσετε δυνατοί


Κάποιες στάσεις του σώματος μπορεί να δημιουργήσουν μία αίσθηση δύναμης και υπεροχής. Η έρευνα δείχνει ότι μία στάση που «ανοίγει» το σώμα και επεκτείνει τον προσωπικό χώρο μπορεί να αλλάξει ακόμα και τα επίπεδα των ορμονών, κάνοντας το άτομο να αισθάνεται πιο ισχυρό και πιο πρόθυμο να αναλάβει ρίσκα.

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λάβουν είτε χαμηλής ή υψηλής ισχύος στάσεις για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τους έδωσαν 2 δολάρια για να κρατήσουν ή να τα ρισκάρουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που είχαν στάσεις «υψηλής ισχύος» ήταν πιο πιθανό να ρισκάρουν τα χρήματά τους, επιχειρώντας να τα διπλασιάσουν.

 

Στάση ζεν για ηρεμία


Μπορεί να φαίνεται ότι ο διαλογισμός έχει να κάνει μόνο με το μυαλό, αλλά ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν  ότι, στην πραγματικότητα, θέτοντας το σώμα σε μια στάση διαλογισμού και αναπνέοντας βαθιά, ρυθμίζεται και καθαρίζει το μυαλό. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη του 2008, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE .

Είναι πιθανό, επικεντρώνοντας στους μηχανισμούς του εγκεφάλου που ελέγχουν την στάση σώματος και την αναπνοή, να έχουμε μια κατευναστική επίδραση στο νου, τόνισαν οι ερευνητές.