04-05-2018
3 σνακς που μειώνουν τη χοληστερόλη

photo

Αν δεν μπορείτε να κόψετε τα τσιμπολογήματα παρόλο που οι τελευταίες εξετάσεις σας το απαιτούν, ικανοποιήστε τις -οποιασδήποτε αιτιολογίας- λιγούρες σας,  επιλέγοντας τα κατάλληλα σνακς.

 

Αν και επηρεάζεται λιγότερο απ' ό,τι τα τριγλυκερίδια και την καλή χοληστερόλη (HDL),  η κακή χοληστερόλη (LDL) είναι κι αυτή  "ευαίσθητη" στις διατροφικές μας επιλογές. Μάλιστα οι τροφές που βοηθούν στη μείωση της LDL είναι οι ίδιες που βελτιώνουν την HDL και τα τριγλυκερίδια.

 

Ξηροί καρποί και σπόροι: Οι ηλιόσποροι, τα φιστίκια, οι σπόροι κολοκύθας, το σουσάμι, το κουκουνάρι, ο λιναρόσπορος και τα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα υψηλά σε φυτικές στερόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL. Καταναλώστε τα όμως με φειδώ, καθώς οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε θερμίδες. Περιορίστε την συνολική ημερήσια πρόσληψη σε περίπου 30 γρ. ή 1/4 φλιτζανιού, αν ταυτόχρονα προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

 

Μήλα: Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα μπορεί να επιβραδύνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Τα προστατευτικά αντιοξειδωτικά βρίσκονται στη φλούδα των μήλων, γι 'αυτό μην τα ξεφλουδίζετε.

 

Πίτουρο βρώμης:  Η βρώμη έχει από καιρό αναγνωρισθεί ως ένα διατροφικό  συστατικό, το οποίο δυνητικά μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη  στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Ανθρώπου για τη Γήρανση Jean Mayer, στη Βοστώνη, οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στο πίτουρο βρώμης (αβενανθραμίδες) αποτρέπουν και τον σχηματισμό πλάκας εμποδίζοντας τα λευκά κύτταρα του αίματος να κολλήσουν στα τοιχώματα των αρτηριών. Ένα μπολ δημητριακών βρώμης χωρίς ζάχαρη είναι ιδανική επιλογή για το δεκατιανό σας ή το απογευματινό σας σνακ. Όχι μόνο για να χορτάσετε αλλά και για να προστατέψετε την καρδιά σας.