01-04-2015
Εξέταση αίματος δείχνει τη σοβαρότητα της αλλεργίας σε συγκεκριμένα τρόφιμα

photo

Ένα νέο τεστ αίματος υπόσχεται ότι προβλέπει ποιοι άνθρωποι θα έχουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια τρόφιμα, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology.

 

Για την ανίχνευση αλλεργιών στα τρόφιμα, οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν δερματικές δοκιμές ή εξετάσεις αίματος που μετρούν τα επίπεδα του ειδικού αλλεργιογόνου IgE (sIgE), μιας πρωτεΐνης που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, αυτές οι δοκιμές δεν μπορούν να προβλέψουν τη σοβαρότητα των αλλεργικών αντιδράσεων. Οι από του στόματος διατροφικές προκλήσεις, κατά τις οποίες συγκεκριμένα αλλεργιογόνα χορηγούνται σε ασθενείς υπό την επίβλεψη ιατρού, προκειμένου να ελέγξουν για σημεία ή συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης, παραμένουν το gold standard για τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας, ακόμη και αν οι ίδιες οι δοκιμές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις.

 

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, ερευνητές από το Ινστιτούτο Υγείας και Ανάπτυξης του Παιδιού Mindich και το Ιστιντούτο Τροφικής Αλλεργίας Jaffe, του Νοσοκομείου Όρος Σινά, αναφέρουν ότι, μέσω του υπολογισμού του αριθμού ενός τύπου κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα οποία ενεργοποιούνται από την έκθεση σε ένα τρόφιμο, μια απλή, ασφαλής εξέταση αίματος μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει τη σοβαρότητα της αλλεργικής αντίδρασης του κάθε ατόμου σε αυτό. Τα ανοσοποιητικά κύτταρα που μετρώνται είναι τα βασεόφιλα και η εξέταση αίματος,( δοκιμή ενεργοποίησης βασεοφίλου ή ΒΑΤ) απαιτεί μόνο ένα μικρό δείγμα αίματος και παρέχει γρήγορα αποτελέσματα.

 

"Ενώ παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με μια δυνητικά σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, η εξέταση αίματος (BAT) είναι πολύ πιο απλή από ό, τι η διαδικασία διατροφικών προκλήσεων", δηλώνει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Ying Song, MD. "Παρά το γεγονός ότι οι διατροφικές προκλήσεις εφαρμόζεται ευρέως, ενέχουν τον κίνδυνο σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και πιστεύουμε ότι οι δοκιμές BAT θα παρέχουν ακριβείς πληροφορίες με έναν ασφαλέστερο τρόπο", επισημαίνει ο Δρ Song, ερευνητής από το Ιστιντούτο Τροφικής Αλλεργίας Jaffe , του νοσοκομείου Όρος Σινά.

 

"Παρά το γεγονός ότι το τεστ ενεργοποίησης του βασεόφιλου του αίματος έχει αποδειχθεί ότι είναι μια σημαντική προσθήκη στα διαθέσιμα εργαλεία για τη διάκριση μεταξύ αλλεργικών και μη αλλεργικών ατόμων και την πρόβλεψη της σοβαρότητας των αλλεργικών αντιδράσεων στα τρόφιμα, αυτή τη στιγμή έχει εγκριθεί μόνο για ερευνητικούς σκοπούς", επισημαίνει ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας Xiu-Min Lee, MD, καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Icahn.

 

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από 67 ασθενείς, ηλικίας 12 έως 45 ετών, οι οποίοι, επίσης, υποβλήθηκαν σε διατροφικές προκλήσεις με  φιστίκια, ξηρούς καρπούς, ψάρια, οστρακοειδή, ή σουσάμι ή με εικονικό φάρμακο, με στόχο να διαπιστώσουν εάν τα αποτελέσματα των BAT τεστ θα συσχετίζονταν με τα αποτελέσματα των διατροφικών προκλήσεων. Η μελέτη ήταν διπλά τυφλή, έτσι ώστε ούτε οι ερευνητές ούτε οι ασθενείς γνώριζαν ποια άτομα έλαβαν εικονικό φάρμακο ή αλλεργιογόνο, τα οποία χορηγήθηκαν τυχαία.

 

Πριν από τις τυχαίες διατροφικές προκλήσεις, οι ερευνητές συνέλεξαν αίμα από όλους τους ασθενείς και ανέλυσαν τα αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δεδομένων  που προέκυψαν από τις δοκιμές BAT και τις βαθμολογίες σοβαρότητας των διατροφικών προκλήσεων. Αυτό το εύρημα παρέχει ενδείξεις ότι η το τεστ ΒΑΤ μπορεί να μειώσει την ανάγκη για διατροφικές προκλήσεις, όχι μόνο για τα φιστίκια αλλά και για τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το σουσάμι και ίσως και για άλλα τρόφιμα.