02-04-2015
Η αύξηση του φόρου στο αλκοόλ, φέρνει μείωση των θανάτων από τροχαίο

photo

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η σχέση του φόρου οινοπνευματωδών ποτών και των αυτοκινητικών δυστυχημάτων, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

 

Η αύξηση των φόρων οινοπνεύματος σε όλες τις Πολιτείες της Αμερικής θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες θανάτους από αυτοκινητικά δυστυχήματα, κάθε χρόνο, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Public Health.

 

Η μελέτη έδειξε πως όταν οι φόροι οινοπνεύματος αυξάνονται σε ένα συγκεκριμένο κράτος, ακολουθεί μια σημαντική μείωση στα αυτοκινητικά δυστυχήματα, που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (UF) διαπίστωσαν ότι μετά την αύξηση των φόρων στη μπύρα, το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά, στο Ιλινόις, το 2009, υπήρξε μια μείωση κατά 26% σε τροχαία ατυχήματα που σχετίζονταν με την κατανάλωση οινοπνευματωδών.

 

«Η μείωση των θανατηφόρων τροχαίων που συνδέονται με την κατανάλωση οινοπνεύματος ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των νέων ανθρώπων, όπου οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 37%», διευκρίνισαν οι ερευνητές,.

 

Τον Αύγουστο του 2009, η πολιτεία του Ιλλινόις αύξησε το φόρο της μπύρας κατά 4,6 σεντς ανά γαλόνι, του κρασιού κατά 66 σεντς το γαλόνι και των ποτών από 4.05 δολάρια το γαλόνι. Αν αυτός ο φόρος μετακυλίεται στον καταναλωτή, προσθέτει 0,4 σεντ στο κόστος ενός ποτηριού μπύρα, 0,5 σεντ στο κόστος ενός ποτηριού κρασί και 4,8 σεντ στο κόστος ενός κοκτέιλ από οινοπνευματώδη ποτά.

 

Η εισαγωγή παρόμοιων πρακτικών σε όλες τις Πολιτείες της Αμερικής θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές, προτρέπει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Alexander C. Wagenaar, καθηγητής στο Κολλέγιο Ιατρικής, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.