03-04-2015
Ελευθερία ή γάμος; Τι είναι καλύτερο για την υγεία

photo

Εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους της ζωής, ο γάμος (ή η άρνησή του) επηρεάζει και την υγεία. Άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.


Είναι ένα αντικείμενο που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες και όχι άδικα αφού ο γάμος αποτελεί μείζον θέμα στη ζωή των ανθρώπων, είτε παντρευτούν τελικά, είτε όχι. Πώς όμως επηρεάζει αυτή η απόφαση την υγεία τους; Την απάντηση την δίνει η επιστημονική έρευνα.

 

Υγεία της καρδιάς


Η έρευνα έχει «αποφασίσει» ότι ο γάμος κάνει καλό στην καρδιά. Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Lagone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παντρεμένοι άνδρες και γυναίκες είχαν 5% μικρότερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τους εργένηδες. Οι γιατροί δεν είναι απολύτως βέβαιοι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά εικάζουν πως, δεδομένου ότι οι γάμοι προσφέρουν συνήθως συναισθηματική υποστήριξη, σωματική και πνευματική οικειότητα καθώς και βαθύτερες κοινωνικές σχέσεις, μπορεί να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και να βελτιωθεί η γενικότερη υγεία της καρδιάς.

 

Ωστόσο, μια άλλη πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κάνει το συνήγορο του διαβόλου, καθώς διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ένα «κακό» γάμο ήταν πράγματι πιο πιθανό να έχουν επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς, σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν έναν «καλό» γάμο.

 

«Οι παντρεμένοι άνθρωποι φαίνονται πιο υγιείς γιατί ο γάμος μπορεί να προάγει την υγεία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Liu Hui, κοινωνιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε γάμος είναι καλύτερος από το τίποτα. Η ποιότητα του γάμου είναι πραγματικά σημαντική».

 

Ψυχική υγεία


Σύμφωνα με την Robin Simon, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Wake Forest, ο γάμος έχει εδώ και πολύ καιρό συσχετιστεί με την καλύτερη ψυχική υγεία. «Εκατοντάδες μελέτες τεκμηριώνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ του γάμου και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Οι έγγαμοι αναφέρουν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και είναι σημαντικά λιγότερο πιθανό να κάνουν κατάχρηση ουσιών από τους άγαμους ομολόγους τους», γράφει η Simon στην εφημερίδα Psychiatry Weekly . Η ίδια απέδωσε τα πλεονεκτήματα αυτά στο γεγονός ότι ο γάμος παρέχει κοινωνική υποστήριξη (συναισθηματική, οικονομική κά.) καθώς επίσης και στο γεγονός ότι οι παντρεμένοι εμφανίζουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και μεγαλύτερη μαεστρία.

 

Παχυσαρκία


Είναι το μόνο σημείο στο οποίο, μέχρι στιγμής, «χάνουν» οι παντρεμένοι, καθώς είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος στην έγγαμη ζωή τους από τους ελεύθερους ομολόγους τους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι παντρεμένοι άνδρες είχαν στην πραγματικότητα 25% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, οι οποίοι είτε είχαν μόνιμη σχέση, είτε ήταν μόνοι. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι ένα άτομο μπορεί να είναι πιο πιθανό να παραμείνει «σε φόρμα» και να περιποιείται τον εαυτό του, όταν προσπαθεί να προσελκύσει σύντροφο. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί σε μια άνετη ρουτίνα με το ίδιο πρόσωπο, η εμφάνιση και το βάρος μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Τέλος, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άγαμοι ενήλικες ασκούνται περισσότερο από τους έγγαμους κι αυτό θα μπορούσε να συνυπολογιστεί.

 

Μακροβιότητα

 

Ο γάμος είναι ένας καλός τρόπος για να ζήσει κανείς περισσότερο (τουλάχιστον αυτό λέει η έρευνα...). Η οικογένεια και η συμβίωση με τον/την σύζυγο δίνει στα άτομα έναν στόχο ζωής, σε σύγκριση με τους «μόνους» ομολόγους τους, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν συνηθίσει να ζουν μια εγωκεντρική ζωή. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι παντρεμένοι άνδρες, ειδικότερα, είναι λιγότερο πιθανό να αυτοκτονήσουν και ότι είναι πιθανότερο να κάνουν πράγματα, όπως το να πάνε στο γιατρό, να κάνουν τα check-ups τους, να σταματήσουν να πίνουν αλκοόλ και να λαμβάνουν τα φάρμακά τους. Ομοίως, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι παρουσίασαν πολύ πιο γρήγορη μετεγχειρητική ανάρρωση, επειδή είχαν κάποιον να τους φροντίσει.

 

Παρόλο που οι παντρεμένοι βγήκαν «νικητές» σ αυτήν την αναμέτρηση, δεν σημαίνει απαραίτητα πως όλοι όσοι έχουν σύζυγο, έχουν και καλύτερη υγεία. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το αν είναι παντρεμένοι ή όχι, αλλά το κατά πόσο είναι ευτυχισμένοι (ή δυστυχισμένοι) στο γάμο τους.