07-04-2015
Κασκόλ- φίλτρο προστατεύει από τα μικρόβια

photo

Ένα κασκόλ που ισχυρίζεται ότι "φιλτράρει" τα μικρόβια κυκλοφορεί στην αμερικανική αγορά.  Το Scough, όπως ονομάζεται, δημιουργήθηκε φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα επιπλέον προληπτικό μέσο, έναντι της γρίπης και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του αέρα.

 

Όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, οι οποίοι εδρεύουν στο Μπρούκλιν, το κασκόλ- φίλτρο, δημιουργεί ένα «μικροκλίμα» από ανανεωμένο αέρα, το οποίο όχι μόνο εμποδίζει τα μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό, αλλά φαίνεται να τα «σκοτώνει» πριν ακόμα ο χρήστης του τα εισπνεύσει.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα προληπτικό μέσο για τη γρίπη και άλλες αερομεταφερόμενες ασθένειες, στα ΜΜΜ, στο γραφείο, στο σπίτι και κυρίως κατά τις περιόδους όπου υπάρχουν άτομα που νοσούν σε κοινούς χώρους. Ιδιαίτερα χρήσιμο παρουσιάζεται και για τις ιδιαίτερες ομάδες ανθρώπων με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι δεν επιθυμούν να φορούν χειρουργική μάσκα στις εξόδους τους.

 

Το Scough, το οποίο πρέπει να τοποθετείται στο στόμα προκειμένου να επιτελέσει το έργο του, βασίζεται σε ένα προηγμένο φίλτρο ενεργού άνθρακα, το οποίο είναι εμποτισμένο με ιόντα αργύρου. Οι εμπνευστές του υποστηρίζουν ότι πίσω από το προϊόν τους «κρύβεται» μία τεχνολογία, η οποία δημιουργήθηκε από σοβαρό εργαστήριο για τις ανάγκες του σύγχρονου πολέμου. «Την έχουμε δοκιμάσει σε ανεξάρτητα εργαστήρια για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τουλάχιστον 99% απόδοση στο φιλτράρισμα των βακτηρίων», αναφέρουν.

 

Ωστόσο, όλο αυτά βασίζονται στους ισχυρισμούς των ιδίων. Το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει εγκριθεί από κανέναν επίσημο φορέα ως μέσο πρόληψης οποιασδήποτε ασθένειας.

 

«Κάθε είδους εμπόδιο πάνω από το στόμα και τη μύτη περιορίζει την ικανότητα των μικροβίων να εισχωρήσουν σε αυτές τις περιοχές, όπως το ίδιο κάνει και η μείωση της συχνότητας που αγγίζει κανείς τις συγκεκριμένες περιοχές με τα χέρια του», δήλωσε σχετικά ο Δρ Amesh Adalja, λοιμωξιολόγος  από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πιτσμπουργκ.