14-09-2017
Το φαγητό έξω αυξάνει την πίεση

photo

Τα γεύματα που καταναλώνονται μακριά από το σπίτι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, ακόμη και στις νεαρές ηλικίες, σύμφωνα με την πρώτη σχετική μελέτη από τη Σιγκαπούρη.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για θάνατο που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι νεαροί ενήλικες με προ-υπέρταση ή ελαφρώς αυξημένη πίεση του αίματος, διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν υπέρταση στο μέλλον. Το φαγητό μακριά από το σπίτι έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με υψηλότερη θερμιδική πρόσληψη καθώς και με υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και αλατιού. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS, Tazeen Jafar, σχεδίασε και επέβλεψε μια μελέτη προκειμένου να διαπιστώσει ποιες είναι οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την υπέρταση, σε ένα δείγμα νεαρού ενήλικου πληθυσμού, στη Νοτιοανατολική Ασία. Οι ερευνητές εξέτασαν 501 φοιτητές Πανεπιστημίου, ηλικίας 18 έως 40 ετών, στη Σιγκαπούρη, σχετικά με την αρτηριακή πίεση, το δείκτη μάζας σώματος και τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων που καταναλώνονται μακριά από το σπίτι καθώς και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

 

Χρησιμοποιώντας στατιστική ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι η προ-υπέρταση υπήρχε στο 27,4% του συνολικού πληθυσμού. Το 38% έτρωγαν περισσότερα από 12 γεύματα μακριά από το σπίτι, ανά εβδομάδα,  ενώ η προ-υπέρταση ήταν πιο διαδεδομένη στους άνδρες (49%) από ό, τι στις γυναίκες (9%). Εκείνοι που είχαν προ-υπέρταση , εκτός του ότι έτρωγαν περισσότερες φορές την εβδομάδα έξω από το σπίτι, είχαν υψηλότερη μέση τιμή του δείκτη μάζας σώματος, χαμηλότερα μέσα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και ήταν  νυν καπνιστές.

 

Το νέο αυτής της μελέτης είναι ότι οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν τη σύνδεση μεταξύ της προ-υπέρτασης και της υπέρτασης με τα γεύματα που καταναλώνονται μακριά από το σπίτι. Επίσης σημαντικό είναι ότι ένα επιπλέον γεύμα έξω, αύξανε τις πιθανότητες της προ-υπέρτασης κατά 6%.

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για την τροποποίηση της συμπεριφοράς, μέσω των αλλαγών στις κλινικές και πολιτικές συστάσεις.

 

Οι κλινικοί γιατροί μπορούν να παρέμβουν για να συμβουλεύουν τους νέους ενήλικες να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ενώ η  πολιτική τροφίμων μπορεί να προωθήσει αλλαγές που θα ρυθμίζουν τα επίπεδα αλατιού και λίπους στα πιάτα των εστιατορίων. Οι κλινικοί γιατροί μπορούν επίσης να συμβουλεύουν τους νεότερους άνδρες ασθενείς που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για προ-υπέρταση, ώστε να έχουν επίγνωση της κατάστασης.

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι περεταίρω μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν την επίδραση των προγραμμάτων τροποποίησης του τρόπου ζωής στα επίπεδα της πίεσης του αίματος στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου, που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη. Η ομάδα της Jafar σχεδιάζει μια σχετική μελέτη παρέμβασης για την πρόληψη της υπέρτασης στους νεαρούς ενήλικες, στη Σιγκαπούρη.