16-04-2015
Οι βραδινές «επιδρομές» στο ψυγείο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

photo

Οι νυχτερινές διατροφικές ατασθαλίες δεν αυξάνουν μόνο το σωματικό βάρος αλλά και τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, παρακολούθησαν 2.212 γυναίκες και τις συνήθειές τους όσον αφορά το φαγητό και τον ύπνο για ένα χρόνο.

 

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι όσο περισσότερες ώρες έμεναν νηστικές το βράδυ, τόσο καλύτερα ρυθμιζόταν το σάκχαρο του αίματός τους, κατάσταση η οποία θεωρητικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, λόγω της μειωμένης παραγωγής ινσουλίνης (προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 έχουν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο, σε σύγκριση με όσες δεν έχουν διαβήτη).

 

«Η αύξηση της διάρκειας της νυχτερινής αφαγίας θα μπορούσε να είναι μια νέα στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Catherine Marinac, από την Ιατρικής Σχολή, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη για κάθε 3 πρόσθετες ώρες που μεσολαβούσαν ανάμεσα στο βραδινό και στο πρωινό γεύμα, οι συμμετέχουσες είχαν 4% χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

 

Επίσης, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1) η οποία και αντιπροσωπεύει τα επίπεδα σαχκάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες.

 

«Οι διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου συνήθως επικεντρώνονται στον περιορισμό της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, τον περιορισμό του αλκοόλ και την προτίμηση φυτικής προέλευσης, μη επεξεργασμένων τροφίμων», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Ruth Patterson, καθηγήτρια στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής & Δημοσίας Υγείας και επικεφαλής του Προγράμματος Πρόληψης Καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου Moores του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

 

Σύμφωνα με την ίδια, η νέα μελέτη είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι η μακρά παρατεταμένη βραδινή αφαγία στις γυναίκες συσχετίζεται με σημαντικά βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο και θεωρητικά με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Εφόσον τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, η σύσταση για παρατεταμένη αφαγία το βράδυ μπορεί να προστεθεί στις ισχύουσες διατροφικές οδηγίες.

 

Προς το παρόν, οι ερευνητές συστήνουν να τρώμε το βραδινό μας μέχρι τις 8-9 το βράδυ και από κει και πέρα να μένουμε νηστικοί έως το πρωί.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology Biomakers and Preventio.