30-10-2017
Πώς το επώνυμο διαμορφώνει τις ευκαιρίες της ζωής

photo

Οι ειδικοί λένε ότι το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι το ταλέντο, η πολλή δουλειά και η τύχη. Στον τελευταίο παράγοντα υπάγεται και το επώνυμο του καθενός, αφού για κάποιους αποτελεί ένα «συν», τόσο για την αφετηρία και όσο και την πορεία της ζωής τους.


Αν λέγεστε Κατακουζηνός, Δραγούμης ή Καποδίστριας, ή έχετε οποιοδήποτε άλλο βαρύγδουπο επώνυμο που παραπέμπει σε επιφανείς οικογένειες οποιασδήποτε εποχής, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να εισπράξετε σεβασμό, αποδοχή αλλά και ευκαιρίες στη ζωή σας, σύμφωνα με έρευνα από την Αγγλία.

 

Το κοινωνικό κύρος αποδίδεται συνήθως σε οικογένειες και άτομα με οικονομική ευμάρεια, με σπουδαία πορεία στην επιστήμη και γενικότερα στη μόρφωση, σε άτομα που ασκούν ένα επάγγελμα «κύρους» ή σε αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά ενός τόπου. Ωστόσο, σε αυτήν την λίστα έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη παράγοντας.

 

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας των Gregory Clark του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και Neil Cummins του London School of  Economics, το επώνυμό σας μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην κοινωνική σας κατάσταση και μάλιστα πολλές φορές υπερτερώντας άλλων παραγόντων. Η έρευνα, διεξήχθη το 2014, εξετάζοντας τα επώνυμα φοιτητών του Πανεπιστημίου του Cambridge και της Οξφόρδης, σε βάθος 28 γενεών.

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως το κοινωνικό κύρος μιας οικογένειας, το οποίο συνδέεται στενά με το επώνυμο, αποτελεί πιο ισχυρό κληρονομικό χαρακτηριστικό, ακόμα και από το ύψος!

 

«Ακόμα και εάν το επίθετό σας ανήκε πριν από πολλά χρονια, ίσως και αιώνες, σε κάποια επιφανή οικογένεια της εποχής, αυτό μπορεί να έχει θετικές συνέπειες μέχρι και σήμερα για εσάς, σε έναν εντυπωσιακό βαθμό», αναφέρει ο G. Clark.

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Nature.