24-08-2017
Γιατί πρέπει να ξέρετε την ομάδα αίματός σας

photo

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με συγκεκριμένες ομάδες αίματος, μπορούν να αποκαλύψουν διάφορες ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες για τον οργανισμό μας και την υγεία μας.


Όπως καταδεικνύουν μελέτες, όσοι έχουν ομάδα αίματος  Ο  διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο από αυτούς με ομάδα Α, Β και κυρίως ΑΒ να εμφανίσουν καρδιακή νόσο, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν έλκος στομάχου.

 

Η ομάδα ΑΒ παρουσιάζει και τα μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων μνήμης, λόγου και προσοχής. Τα άτομα με ομάδα αίματος  Α  έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από μικροβιακές λοιμώξεις , όμως στις γυναίκες με ομάδα αίματος Α καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας.

 

Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α, ΑΒ και Β διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος.

 

Επηρεάζει την αντίδραση στο στρες

 

Τα άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν, σε κανονικές συνθήκες, υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στον οργανισμό τους και, φυσικά, παράγουν περισσότερη όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με στρεσσογόνες καταστάσεις. Όσο περισσότερη κορτιζόλη εκκρίνεται, τόσο εντονότερη είναι και η αντίδραση στo στρες.

 

Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν ομάδα αίματος  Ο  διαθέτουν έναν πολύ γρήγορο μηχανισμό άμυνας στο στρες, με υπερπαραγωγή αδρεναλίνης. Αυτοί οι άνθρωποι αντιδρούν δυσκολότερα, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν από μία στρεσογόνο κατάσταση, καθώς παρουσιάζουν μία δυσκολία στο να «καθαρίσουν» γρήγορα το σύστημα από τις ορμόνες του στρες.

 

Εξηγεί «αναίτιες» ενοχλήσεις

 

Τα αντιγόνα της ομάδας αίματός σας βρίσκονται σε ολόκληρο τον οργανισμό, ιδιαίτερα στις επιφάνειες που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον.  Αυτές περιλαμβάνουν την πεπτική οδό, από το στόμα μέχρι το παχύ έντερο  καθώς και τις ρινικές οδούς και τους πνεύμονες. Τα αντιγόνα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στις τροφές που καταναλώνονται. Έτσι, ανάλογα με τον τύπο του αίματος, μπορεί να προκληθεί κόπωση, πονοκέφαλος, πεπτικά και δερματικά προβλήματα κ.ά.

 

Παίζει ρόλο στην πρόσληψη-απώλεια βάρους

 

Ανάλογα με τον τύπο του αίματος, υπάρχουν διαφορετικά βακτήρια στο παχύ έντερο. Για την ακρίβεια, ορισμένα βακτήρια είναι 50.000 φορές περισσότερο πιθανό να εμφανιστούν σε έναν συγκεκριμένο τύπο αίματος απ' ότι σε κάποιον άλλον.

 

Έτσι, για παράδειγμα, το σύνολο των μικροβίων (χλωρίδα) του εντέρου,  μπορεί να διασπά τους υδατάνθρακες  πολύ πιο αποτελεσματικά όταν η ομάδα είναι Α, ενώ όσοι δεν έχουν αυτήν την ικανότητα (π.χ. ομάδα Ο) τείνουν να αποθηκεύουν υδατάνθρακες και λίπος.