06-05-2015
Ο ήχος του κινητού τρομάζει τα αγέννητα μωρά

photo

Ο ήχος του κινητού ξυπνάει και ενδεχομένως να τρομάζει τα αγέννητα μωρά κι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματός τους, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.


Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε 28 γυναίκες που βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Στη συνέχεια, με τη χρήση υπερήχων υψηλής ποιότητας, παρακολούθησαν την αντίδραση των μωρών όταν ένα κινητό τηλέφωνο ή βομβητής, που βρισκόταν στο παντελόνι του κάθε γιατρού, χτυπούσε.

 

Σχεδόν κάθε φορά που η συσκευή έβγαζε ήχο, το μωρό γύριζε ξαφνικά το κεφάλι του προς το σημείο από όπου προερχόταν ο ήχος, άνοιγε το στόμα του και άρχιζε να ανοιγοκλείνει τα μάτια του πιο συχνά. Τα σημάδια αυτά,  οι γιατροί τα ονομάζουν  «αντανακλαστικό αιφνιδιασμού» και δείχνουν ότι ο ήχος του κινητού ξυπνάει και ενδεχομένως τρομάζει το αγέννητο μωρό.

 

Όταν οι ερευνητές επανέλαβαν τον ήχο  τέσσερις επιπλέον φορές,  σε διαστήματα πέντε λεπτών,  τα περισσότερα μωρά συνέχισαν να δείχνουν ένα αντανακλαστικό αιφνιδιασμού κάθε φορά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είχαν εξοικειωθεί με τον ήχο.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Boriw Petrikovsky, μαιευτήρα-γυναικολόγο από το Ιατρικό Κέντρο Wyckoff Heights, στο Μπρούκλιν, διευκρινίζουν ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα όταν το τηλέφωνο χτυπάει πού και πού. Όταν όμως αυτό γίνεται συχνά, διαταράσσεται ο φυσικός κύκλος του ύπνου του μωρού και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματός του.

 

Ακόμα δεν γνωρίζουν αν άλλα είδη ήχων (π.χ. ξυπνητήρια ή χρονόμετρα της κουζίνας) μπορούν να  προκαλέσουν το αντανακλαστικό αιφνιδιασμού ή πόσο μακριά πρέπει να βρίσκεται ένα κινητό  ώστε να μην διαταράξει την ηρεμία του εμβρύου. Ωστόσο,  η ομάδα των ερευνητών έχει ήδη προγραμματίσει κι άλλες σχετικές μελέτες, που θα δώσουν απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα.

 

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, στο Σαν Φραντσίσκο.