06-05-2015
Νέα συσκευή αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο

photo

Ένα νέο όπλο προστέθηκε στη φαρέτρα των γιατρών για την αντιμετώπιση της ημικρανίας αλλά και της απλής κεφαλαλγίας . Η πρωτοποριακή συσκευή αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προβλήματος και έχει αποτέλεσμα στο 50% των ασθενών.

 

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, Τ. Schoenen, η προφυλακτική φαρμακευτική θεραπεία έχει μερική μόνο ανταπόκριση στις κεφαλαλγίες. Έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος εξωτερικός νευροδιεγέρτης τους τριδύμου νεύρου που αποδεικνύεται ως η λύση για περισσότερους από τους μίσους ασθενείς που πάσχουν από κεφαλαλγία και ημικρανία.

 

Οι ασθενείς την τοποθετούν γύρω από το μέτωπό τους, σαν στεφάνι και η συσκευή, που λειτουργεί με μπαταρία, εκπέμπει ρεύμα χαμηλής τάσης, το οποίο διεγείρει κλάδους του τριδύμου νεύρου του προσώπου, το οποίο σχετίζεται με τις ημικρανίες.

 

Η συσκευή χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή σε ενήλικους πάσχοντες από ημικρανία, οι οποίοι πρέπει να τη χρησιμοποιούν μέχρι 20 λεπτά την ημέρα και κοστίζει 300 ευρώ.

 

«Οι κεφαλαλγίες είναι το πιο συχνό σύμπτωμα για το οποίο οι άνθρωποι απευθύνονται στον γιατρό. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα η ημικρανία, που είναι και η πιο βασανιστική μορφή κεφαλαλγίας, ταλαιπωρεί το 10% του γενικού πληθυσμού, ενώ το 30% υποφέρουν από πονοκέφαλο τάσεως», τόνισε ο νευρολόγος Δήμος Μητσικώστας, με αφορμή την παρουσίαση της πρωτοποριακής συσκευής.