07-07-2017
Μύκητες στα πόδια: Προσοχή, δεν είναι αθώοι

photo

Έχετε ακούσει για το «πόδι του αθλητή»; Είναι η ίδια ακριβώς κατάσταση. Και δεν αφορά μόνο τον αθλητή αλλά και τον καθέναν από εμάς.

 

Την ώρα που εσείς απολαμβάνετε το «γυμνό» περπάτημα ή την εναπομένουσα απ' το ντους δροσιά στα πόδια σας, κάποιοι αόρατοι  μικροοργανισμοί κάνουν... πάρτι.

 

Οι μύκητες του δέρματος τις πιο πολλές φορές «συμβιώνουν» μαζί μας, χωρίς να μας ενοχλούν. Όμως, επειδή η «τροφή» τους είναι η υγρασία, κάτω από αυτές τις συνθήκες, αρχίζουν να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται,  προκαλώντας διάφορα προβλήματα.  Γι' αυτό και το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης, της τριβής και του ιδρώτα, η πάθηση είναι πιο συχνή.

 

Παρόλο που συχνά δεν δίνεται μεγάλη βαρύτητα από τους «παθόντες», αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις. Η μυκητίαση των ποδιών μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα σημεία του σώματος, ενώ αν έχει προσβάλλει το νύχι, μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα νύχια, με αποτέλεσμα όχι μόνο να δημιουργεί σοβαρό αισθητικό πρόβλημα, αλλά και να καθιστά τα κάτω άκρα ευπαθή σε σοβαρές λοιμώξεις, όπως το ερυσίπελας.

 

Συμπτώματα: Η μυκητίαση εντοπίζεται συνήθως στα δάχτυλα των ποδιών και εκδηλώνεται με  ξεφλούδισμα του δέρματος (κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα), φαγούρα και σε ορισμένες περιπτώσεις με πόνο. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί και στο νύχι, όπου δεν προκαλεί κάποια ενόχληση, αλλά αλλάζει το χρώμα (άσπρο ή κιτρινωπό), γίνεται πιο παχύ ενώ μπορεί να φαίνεται άδειο-κούφιο από κάτω.

 

Θεραπεία: Υπάρχουν διάφορα φάρμακα για την θεραπεία των μυκητιάσεων. Κάποια από αυτά είναι από το στόμα και κάποια άλλα εφαρμόζονται τοπικά. Ανάλογα με τη μορφή του μύκητα και την έκταση της νόσου χορηγείται και η κατάλληλη θεραπεία. Πάντως, για τα νύχια απαιτείται προσήλωση στις οδηγίες του γιατρού και σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η θεραπεία από το στόμα.

 

Πρόληψη


  • Να σκουπίζετε καλά τα πόδια σας με μια καθαρή πετσέτα μετά το πλύσιμο και να χρησιμοποιείτε τις δικές σας παντόφλες, τις οποίες και θα αερίζετε συχνά.
  • Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστα λουτρά, πισίνες, δάπεδα αποδυτηρίων κ.ά..
  • Να προτιμάτε τις βαμβακερές κάλτσες και να τις αλλάζετε καθημερινά (αν ιδρώνετε πολύ και κατά τη διάρκεια της ημέρας).
  • Μην φοράτε καθημερινά τα ίδια παπούτσια.