07-05-2015
Πώς ο Harry Potter μας κάνει καλύτερους ανθρώπους

photo

Η ταύτιση με τον δημοφιλή μικρό μάγο μπορεί να λειτουργήσει κατά της προκατάληψης απέναντι σε «στιγματισμένα» άτομα, σύμφωνα με έρευνα ψυχολόγων από την Ιταλία.

 

Το φαινόμενο «Harry Potter» έχει απασχολήσει πολλούς κριτικούς λογοτεχνίας, θεωρητικούς, ακόμα και ακαδημαϊκούς. Και ενώ πολλοί από αυτούς σπεύδουν να τον απορρίψουν, άλλοι τον υπερασπίζονται, μιλώντας για αυτόν με τα καλύτερα λόγια.

 

Σύμφωνα με μια έρευνα, όμως, ο δημοφιλής μικρός μάγος, ο οποίος σαγήνευσε εκατομμύρια μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, ήταν τελικά κάτι παραπάνω από μια απλή ιστορία.

 

Μια ομάδα Ιταλών ψυχολόγων υποστηρίζει, πως τα παιδιά που ταυτίστηκαν με τον νεαρό μάγο, παρουσιάζουν μεγαλύτερη κατανόηση και ανοχή σε άτομα από μη προνομιούχα περιβάλλοντα, όπως πρόσφυγες, μετανάστες και ομοφυλόφιλοι.

 

Oι ερευνητές διεξήγαγαν την έρευνα σε τρεις ομάδες ανθρώπων, από μαθητές δημοτικού, έως και φοιτητές και ανακάλυψαν πως οι φανατικοί αναγνώστες του best seller, παρουσίαζαν μια περισσότερο ανεκτική στάση απέναντι σε «στιγματισμένα» άτομα.

 

Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο ή έχει δει την ταινία, γνωρίζει ότι ο πρωταγωνιστής δεν προερχόταν από την αριστοκρατία των μάγων. Παράλληλα, οι μάγοι που προέρχονταν από προνομιούχα περιβάλλοντα, τελικά εξελίσσονταν στους κακους της υπόθεσης. Καθώς εξελίσσεται η υπόθεση, ο Harry, έρχεται αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες.

 

Φαίνεται ότι, εξερευνώντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια του μικρού μάγου, τα παιδιά κατάφεραν να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο, όσον αφορά στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πραγματική ζωή.

 

«Όταν μια ιστορία μας επιτρέπει να συμμεριζόμαστε άτομα, τα οποία ζουν μια τελείως διαφορετική ζωή από εμάς ή προέρχονται από εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα, μας επιτρέπει να μπούμε στη θέση τους με έναν τρόπο, που καμία ηθικολογία δε θα κατάφερνε», αναφέρουν οι ερευνητές.

 

Ωστόσο, η μελέτη δεν απαντάει στο τι γίνεται όταν οι αναγνώστες ταυτίζονται με τον «κακό» Draco Malfoy. Μήπως τα αποτελέσματα είναι τα αντίθετα;