11-05-2015
Θρεπτικά συστατικά: Ελλείψεις και συμπτώματα

photo

Πίσω από την κόπωση, τους μυϊκούς πόνους και άλλα κοινά συμπτώματα, μπορεί να «κρύβονται» ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

 

Κάθε τροφή που καταναλώνουμε, εκτός από γεύση, περιέχει και θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Αν η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη ή υπάρχουν καταστάσεις που εμποδίζουν την απορρόφηση των συστατικών, ο οργανισμός παρουσιάζει ελλείψεις, οι οποίες προκαλούν διαταραχές στη λειτουργία του. Εάν οι ελλείψεις δεν αποκατασταθούν μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, πριν φτάσει σε αυτό το σημείο, ο οργανισμός προειδοποιεί.

 

Ασβέστιο

 

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση γερών οστών και τον έλεγχο των μυών και των νεύρων.

Συμπτώματα: Τα σημαντικά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό εκδηλώνονται με κόπωση, μυϊκές κράμπες, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και μειωμένη όρεξη.

Πηγές: Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα, καταναλώνοντας τουλάχιστον τρεις μερίδες γάλα ή γιαούρτι την ημέρα. Άλλες καλές πηγές ασβεστίου είναι το τυρί, ο - ενισχυμένος με ασβέστιο-  χυμός πορτοκαλιού και σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

 

Βιταμίνη D

 

Βοηθά στη διαμόρφωση των οστών και των δοντιών, βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

Συμπτώματα:  Θεωρούνται ασαφή και μπορεί να περιλαμβάνουν  κόπωση και μυϊκούς πόνους ή αδυναμία. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει, μακροπρόθεσμα, σε αποσκλήρυνση των οστών.

Πηγές: Για να λάβετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης  D, οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση τριών μερίδων εμπλουτισμένου γάλακτος ή γιαουρτιού καθημερινά, την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός ή ο τόνος, δύο φορές την εβδομάδα και την ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο κάθε μέρα.

 

Κάλιο

 

Το κάλιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία των νεφρών, της καρδιάς και άλλων οργάνων. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, τα επίπεδα του καλίου στον οργανισμό θα μπορούσαν να μειωθούν  βραχυπρόθεσμα λόγω διάρροιας ή εμέτου, υπερβολικής εφίδρωσης, λήψης αντιβιοτικών ή λόγω χρόνιων παθήσεων, όπως διατροφικές διαταραχές και νεφρική νόσος.

Συμπτώματα: Περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, μυϊκή αδυναμία, δυσκοιλιότητα και -σε σοβαρές περιπτώσεις- μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Πηγές: Μπανάνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, γάλα, λαχανικά, φασόλια, μπιζέλια.

 

Σίδηρος

 

Ο σίδηρος βοηθά τον οργανισμό να παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, περιέχουν την αιμοσφαιρίνη (χρωστική του αίματος), η οποία αποτελεί το φορέα του ζωτικού οξυγόνου σε όλο το σώμα. Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι πολύ χαμηλά, ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο, προκαλώντας διάφορα προβλήματα.

Συμπτώματα: Η προκύπτουσα αναιμία προκαλεί κόπωση. Άλλα συμπτώματα είναι η ωχρότητα του δέρματος καθώς και τα θαμπά, λεπτά και αραιά μαλλιά.

Πηγές: Εμπλουτισμένα δημητριακά με σίδηρο, μοσχαρίσιο κρέας, στρείδια, όσπρια (ειδικά άσπρα φασόλια και  ρεβίθια),  σπανάκι.

 

Βιταμίνη Β12

 

Η βιταμίνη Β12 ενισχύει την παραγωγή του DNA και των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Με την αύξηση του αριθμού των χορτοφάγων και των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους, η έλλειψη βιταμίνης Β12 γίνεται όλο και πιο συχνή, σύμφωνα με δημοσιεύσεις του Πανεπιστημίου Harvard.

Συμπτώματα: Η σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στα πόδια και τα χέρια,  προβλήματα στην βάδιση και την ισορροπία,  αναιμία, κόπωση, αδυναμία, πρήξιμο, φλεγμονή στη γλώσσα,  απώλεια μνήμης,  παράνοια και παραισθήσεις.

Πηγές: Ψάρια, κοτόπουλο, γάλα, γιαούρτι και  μη-ζωικά προϊόντα εμπλουτισμένα με  Β12 για τους χορτοφάγους, όπως γάλα, υποκατάστατα κρέατος, δημητριακά πρωινού.

 

Φυλλικό οξύ

 

Το φυλλικό οξύ, ή φολικό οξύ, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει μείωση στο συνολικό αριθμό των κυττάρων και των μεγάλων ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα σε ένα αγέννητο παιδί.

Συμπτώματα: Περιλαμβάνουν κόπωση, γκρίζα μαλλιά, στοματικά έλκη, ελλιπή ανάπτυξη και διόγκωση της γλώσσας.

Η Επιτροπή Τροφίμων και Διατροφής του Ινστιτούτου Ιατρικής, των ΗΠΑ, συνιστά στις γυναίκες, οι οποίες υπάρχει ενδεχόμενο να μείνουν σύντομα έγκυες να παίρνουν συμπλήρωμα φυλλικού οξέος καθημερινά.

Πηγές: Εμπλουτισμένα δημητριακά, φασόλια, φακές, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πορτοκάλια.

 

Μαγνήσιο

 

Το μαγνήσιο συμβάλλει στην υγεία των οστών και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με το Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής των Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας, παρόλο που η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι αρκετά ασυνήθιστη σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, μπορεί να επηρεάσει όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή καταναλώνουν πολύ αλκοόλ.

Συμπτώματα: Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρεξης, ναυτία και έμετο, κόπωση και αδυναμία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, μυϊκές κράμπες, σπασμούς, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, αλλαγές στην προσωπικότητα ή να προκαλέσει μείωση των επιπέδων καλίου ή ασβεστίου.

Πηγές: Αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, σπανάκι, μαύρα φασόλια.