13-05-2015
Γιατί οι άνθρωποι είναι πιο υγιείς το καλοκαίρι

photo

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως ο λόγος δεν είναι αυτός που νομίζετε.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δραστηριότητα των γονιδίων του ανθρώπου μεταβάλλεται ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν μεταβολές και στην ανοσία του. Μερικά γονίδια είναι πιο δραστήρια το καλοκαίρι, ενώ άλλα είναι πιο δραστήρια το χειμώνα.

 

Στη μελέτη, εξέτασαν γενετικά δεδομένα από δείγματα αίματος και λιπώδους ιστού περισσότερων από 16.000 ατόμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η δραστηριότητα του σχεδόν ενός τετάρτου του συνόλου των ανθρώπινων γονιδίων, διαφέρει ανάλογα με τις εποχές του χρόνου.

 

Ορισμένες εποχιακές αλλαγές στη γονιδιακή δραστηριότητα εντείνουν τη φλεγμονή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί καταστάσεις που σχετίζονται με φλεγμονή, όπως η καρδιακή νόσος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, συχνά επιδεινώνονται το χειμώνα.

 

Αντίθετα, ένα γονίδιο, που ονομάζεται ARNTL, ήταν πιο δραστήριο το καλοκαίρι και λιγότερο ενεργό το χειμώνα. Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι αυτό το γονίδιο καταστέλλει τη φλεγμονή, γεγονός που ενδεχομένως να εξηγεί σε κάποιο βαθμό γιατί τα επίπεδά της τείνουν να είναι υψηλότερα το χειμώνα από ό, τι το καλοκαίρι.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι σαφές ποιος μηχανισμός επιφέρει την εποχική διακύμανση της δραστηριότητας των γονιδίων. Ωστόσο, ενδεχομένως να εμπλέκεται  το λεγόμενο κιρκαδικό (βιολογικό) ρολόι του οργανισμού.

 

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications».