20-09-2017
Ποιές τροφές κιτρινίζουν τα δόντια

photo

Οι ειδικοί λένε, ότι οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό μπορεί να λεκιάσει ένα λευκό T-shirt, τότε μπορεί να λεκιάσει και τα δόντια. Δείτε ποιες είναι οι «ένοχες» τροφές και πώς θα περιορίσετε τα ίχνη τους.

 

Ένα κατάλευκο χολιγουντιανό χαμόγελο μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις. Όμως, υπάρχουν ορισμένες τροφές, που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.  Κάθε όξινη τροφή ή ποτό είναι πιθανό να φθείρει το σμάλτο (εξωτερική στοιβάδα) των δοντιών και να προκαλέσει τον αποχρωματισμό τους. Αποτέλεσμα; Τα αντιαισθητικά κίτρινα δόντια.

 

Ένοχες τροφές

 

Κόκκινο ή λευκό κρασί: Όχι μόνο το κόκκινο κρασί, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά και το λευκό, είναι ικανό να «λεκιάσει» τα δόντια. Και τα δύο περιέχουν τανίνες, οι οποίες ενοχοποιούνται για το κίτρινο αποτύπωμα στο σμάλτο.

 

Καφές: Το σκούρο χρώμα του καφέ, έχει επιπτώσεις στο χρώμα των δοντιών. Ένα εύκολο τρικ είναι να προσθέσετε λίγο παραπάνω γάλα ή ακόμα καλύτερα να ελαττώσετε ή να «κόψετε» τον καφέ.

 

Τσάι: Κυρίως το μαύρο τσάι, έχει το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα στα δόντια με τον καφέ. Οι ειδικοί προτείνουν να προτιμάτε  πιο «ανοιχτόχρωμα» ροφήματα.

 

Βαλσάμικο ξύδι: Μπορεί να είναι γευστικό, όμως συμβάλλει στον αποχρωματισμό των δοντιών. Τα καλά νέα είναι, ότι αν το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες ή σπανάκι, μειώνονται οι αρνητικές συνέπειες.

 

Κάρι: Το εξωτικό αυτό μπαχαρικό, αν συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή συχνά, αφήνει στα δόντια την απόχρωσή του.

 

Σάλτσα τομάτας: Η κόκκινη σάλτσα, είναι εξαιρετικά όξινη και αυτό οδηγεί μακροπρόθεσμα στο κιτρίνισμα των δοντιών.

 

Μούρα: Αυτά τα φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, που βελτιώνουν την υγεία. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι έχουν μεγάλη ποσότητα χρωστικής και αφήνουν έντονα «ίχνη» στο σμάλτο των δοντιών.

 

Κόκα κόλα και σόδα: Τα συγκεκριμένα αναψυκτικά, κυρίως όταν είναι κρύα, κάνουν τα δόντια πορώδη κι έτσι το χρώμα αλλοιώνεται εύκολα, καθώς οι χρωστικές των τροφών εισχωρούν στο σμάλτο.

 

Σόγια σος: Στις περισσότερες σόγια σος χρησιμοποιείται υδροχλωρικό οξύ το, οποίο είναι καταστροφικό για το χρώμα των δοντιών.

 

Παντζάρια: Είναι γεμάτα πρωτεΐνες, αλλά και χρωστική, η οποία είναι υπεύθυνη για το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Ξεπλύντε το στόμα σας με νερό αμέσως αφού τα καταναλώσετε για να περιορίσετε την ζημιά

 

Tips


  • Αφού καταναλώσετε την «ένοχη» τροφή περιμένετε μισή ώρα και μετά βουρτσίστε τα δόντια σας. Μην τα πλύνετε αμέσως μετά, γιατί μπορεί να τα βλάψετε περισσότερο. Το σμάλτο μετά την κατανάλωση των παραπάνω όξινων και χρωματιστών τροφών γίνεται πιο μαλακό και αδύναμο.

 

  • Βουρτσίστε και τη γλώσσα σας. Μην παραμελείτε ποτέ αυτό το σημείο, καθώς μπορεί τα υπολείματα που έχουν μείνει σε αυτήν, να συνεχίσουν τον αποχρωματισμό των δοντιών και μετά το βούρτσισμα.

 

  • Χρησιμοποιήστε, μήλο, σέλινο και κουνουπίδι, σε συνδυασμό με τα βλαβερά για τα δόντια σας τρόφιμα, για να περιορίσουν την έκταση της βλάβης. Οι τροφές αυτές έχουν λευκαντική δράση.

 

  • Πιείτε νερό μετά από την κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων, προκειμένου να περιορίσετε την όξινη δράση τους.