20-05-2015
Ο έρωτας και το αλκοόλ έχουν παρόμοια δράση

photo

Το να είναι κανείς ερωτευμένος είναι σχεδόν το ίδιο με το να είναι μεθυσμένος, τουλάχιστον όσον αφορά στη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Βρετανοί ερευνητές συνέκριναν τις φυσικές συνέπειες της ορμόνης ωκυτοκίνης και του αλκοόλ και διαπίστωσαν ότι είχαν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα στη νευρολογική συμπεριφορά.

 

Η σχέση μεταξύ της δράσης του αλκοόλ και του έρωτα ήταν ήδη γνωστή. Και τα δύο μειώνουν τις αναστολές και μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχείς και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.  Ωστόσο, η μελέτη αυτή, εξέτασε πιο διεξοδικά την ενδιαφέρουσα αυτή σχέση.

 

«Είναι εκπληκτικές οι ομοιότητες που έχουν αυτά τα δύο.  Δείχνουν να στοχεύουν διαφορετικούς υποδοχείς του εγκεφάλου, αλλά προκαλούν παρόμοιες επιδράσεις, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το στρες και το άγχος, ιδίως σε κοινωνικές περιστάσεις όπως το να ζητήσουμε από κάποιον να βγει ραντεβού μαζί μας ή το να δώσουμε μία συνέντευξη για δουλειά», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ian Mitchell, λέκτορας στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία.

 

Η οξυτοκίνη, η οποία είναι γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» ή «ορμόνη της αγκαλιάς», παράγεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, μία δομή που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην συναισθηματική συμπεριφορά μας. Απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας «δέρμα με δέρμα» επαφής και αυτός είναι ο λόγος που δυο άτομα μπορεί να νιώθουν καλά όταν βρίσκονται κοντά.

 

Σύμφωνα με μελέτες, η αύξηση της παραγωγής της είναι πολύ σημαντική για το «δέσιμο» της μητέρας με το μωρό, για τον έρωτα και για την φιλία. Επίσης, έχει φανεί ότι εμπλέκεται στην αναπαραγωγή, ανακουφίζει τις οδύνες και μειώνει την αιμορραγία μετά τον τοκετό.

 

Έχει, όμως, και μια σκοτεινή πλευρά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό ιδιαίτερα βίαιων και επικίνδυνων ανθρώπων, μπορεί να είναι πάνω από 10 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

 

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι θα ήταν επικίνδυνο να στραφεί κανείς σε λήψη οξυτοκίνης (διατίθεται στο εμπόριο), για να αποδώσει καλύτερα στις δύσκολες κοινωνικές περιστάσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος να το παρακάνει και να βγει εκτός ελέγχου, ακριβώς όπως και με το ποτό.

 

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε στην ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuroscience and Biobehavioral Reviews.