17-04-2018
Τι μπορεί να «πει» η φωνή σας για την υγεία σας

photo

Άλλοτε βραχνή, άλλοτε βελούδινη και άλλοτε «τσιριχτή» η φωνή του κάθε ανθρώπου έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τι γίνεται όμως όταν η φωνή του ίδιου ανθρώπου αλλάζει;

 

Ένα κρύωμα ή το πολύ τραγούδι μπορεί να δικαιολογήσει παροδικές αλλαγές. Όταν, όμως, η φωνή γίνεται βραχνή, τρεμουλιαστή ή αδύναμη, χωρίς εμφανή λόγο κάτι δεν πάει καλά. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κάτι παροδικό, άλλες φορές όμως, οι αλλαγές στη φωνή μπορεί να έχουν σοβαρότερες αιτίες. Εάν η φωνή δεν επανέλθει στο φυσιολογικό μέσα σε τρεις εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.

 

Λοιμώξεις

 

Είτε είναι ιογενείς, είτε βακτηριακές, είτε μυκητιασικές, οι λοιμώξεις, οι οποίες επηρεάζουν τον λάρυγγα, προκαλούν βραχνάδα και αδυναμία στην φωνή. Οι λοιμώξεις αυτές θεραπεύονται τυπικά από μόνες τους. Σε πολύ βαριές περιπτώσεις, όμως, ενδέχεται να φθείρουν τα νεύρα της περιοχής. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης μπορούν να εφαμοστούν τα ίδια ενθέματα (fillers) που χρησιμοποιούνται και στην Αισθητική Ιατρική για την αντιμετώπιση των ρυτίδων.

 

Νόσος του ανοσοποιητικού

 

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή των φωνητικών χορδών και να προκαλέσουν βραχνάδα. Δεν αποκλείεται οι αλλαγές στη φωνή να συνδέονται με το σύνδρομο Sjorgen, το οποίο προκαλεί φθορά στους αδένες που παράγουν τα δάκρυα και το σάλιο, με αποτέλεσμα να προκαλείται αφυδάτωση στο στόμα και στο λαιμό. Άλλες αυτοάνοσες ασθένειες που έχουν συνδεθεί με βραχνάδα περιλαμβάνουν πολυμυοσίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκληροδερμία και λύκο.

 

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Αρθρίτιδας, Μυοσκελετικών και Δερματικών Νόσων προτείνει: Αποφύγετε να βήξετε πριν μιλήσετε για να «καθαρίσετε» το λαιμό σας. Για να επαναφέρετε τη φωνή σας μπορείτε να πιείτε λίγο νερό ή να μασήσετε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

 

Νευρολογικές διαταραχές

 

Οι βλάβες των νεύρων που ελέγχουν τις φωνητικές χορδές μπορεί να κάνουν τη φωνή αδύναμη και λαχανιασμένη. Επεμβάσεις σε περιοχές  όπως στο θυρεοειδή αδένα, την σπονδυλική στήλη ή την καρδιά, μπορεί από λάθος χειρισμό να τραυματίσουν αυτά τα νεύρα, με αποτέλεσμα αλλοιώσεις στη φωνή.

 

Οι νευρολογικές βλάβες δεν διορθώνονται από μόνες τους. Και αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με ενέσιμα ενθέματα.

 

Καρκίνος

 

Οι αλλαγές στη φωνή μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οφείλονται σε προκαρκινικές ή καρκινικές νεοπλασίες στο λάρυγγα. Οι καπνιστές διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει επίσης ενοχοποιηθεί για την ασθένεια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στη φωνή, πόνο στο αυτί, πόνο και αίσθηση κόμπου στο λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση και εξογκώματα στο λαιμό. Καρκίνοι που επηρεάζουν γειτονικές δομές, όπως του πνεύμονα ή ή θυρεοειδούς αδένα, μπορεί επίσης να πιέσουν τα νεύρα των φωνητικών χορδών και να αποδυναμώσουν τη φωνή. Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά αν είστε καπνιστής, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

 

Νόσος του Πάρκινσον

 

Τα χαρακτηριστικά αυτής της νόσου είναι γνωστά: τρέμουλο, δυσκαμψία, αργή βάδιση και αστάθεια. Ενδέχεται, όμως να επηρεαστεί και η φωνή του ασθενούς και μάλιστα πριν εμφανιστούν τα άλλα συμπτώματα της νόσου. Τα προβλήματα αφορούν στη χροιά της φωνής που γίνεται  «μουρμουριστή», τρεμάμενη και βραχνή. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς με Πάρκινσον, να χρησιμοποιούν μικρές προτάσεις και να μιλάνε πιο δυνατά από όσο νομίζουν πως είναι απαραίτητο, χωρίς όμως να φωνάζουν.

 

Ατροφία των φωνητικών χορδών

 

Πρόκειται για την φυσιολογική ατροφία που επέρχεται στις φωνητικές χορδές με την πάροδο του χρόνου. Αρχίζει να γίνεται εμφανής από την ηλικία των 60 ετών, συχνά δημιουργεί προβλήματα στις κοινωνικές επαφές των ηλικιωμένων και, σε κάποιες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται με τα ενέσιμα ενθέματα.

 

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

 

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση στην οποία τα οξέα του στομάχου μετακινούνται προς τον οισοφάγο. Ένα από τα συμπτώματά της είναι και η βραχνή φωνή. Πολλές φορές οι γιατροί αποδίδουν το σύμπτωμα σε αυτήν την διαταραχή και χορηγούν τα συνιστώμενα φάρμακα. Όμως όταν η βραχνάδα επιμένει πρέπει να εξετάζεται ο λάρυγγας, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου και άλλων σοβαρών παθήσεων.

 

Υπερχρήση της φωνής


Ορισμένα επαγγέλματα, όπως τραγουδιστές, χρηματιστές, εκπαιδευτές στο γυμναστήριο, απαιτούν είτε την υπερχρήση της φωνής, είτε τη χρήση της σε μεγαλύτερη ένταση. Αυτό συχνά οδηγεί σε κακώσεις των φωνητικών χορδών, για την αντιμετώπιση του οποίων απαιτείται ξεκούραση, με αφωνία. Επίσης, μπορεί να αναπτυχθούν καλοήθεις όγκοι στις φωνητικές χορδές, οι οποίοι προκαλούν βραχνάδα.

 

Συμβουλές κατά του βραχνιάσματος

 

  • Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Ο λάρυγγας είναι ένα ευαίσθητο όργανο. Οι ανατομικές δομές του επενδύονται από πολύ λεπτό βλεννογόνο που χρειάζεται επαρκή ενυδάτωση.
  • Περιορίστε τον καφέ και το αλκοόλ, καθώς ξηραίνουν τον λαιμό
  • Σταματήστε το κάπνισμα
  • Αποφύγετε καυτερά φαγητά, διότι πυροδοτούν ερεθισμούς στο λαιμό
  • Μιλήστε κανονικά. Όχι με δυνατή φωνή, ούτε όμως με ψιθύρισμα. Η δυνατή ομιλία δημιουργεί κακώσεις στις φωνητικές χορδές. Το ψιθύρισμα βλάπτει εξίσου.