24-05-2015
«Καθρέπτης» της προσωπικότητας οι αναρτήσεις στο FB

photo

Οι άνθρωποι που κάνουν αναρτήσεις στο Facebook, σχετικά με τους συντρόφους τους είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ όσοι δημοσιοποιούν τα κατορθώματά τους μάλλον είναι ναρκισσιστές, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brunel, στο Λονδίνο, εξέτασαν τις αναρτήσεις στο Facebook και την προσωπικότητα 555 εθελοντών, θέλοντας να εξακριβώσουν αν οι πρώτες μπορούν να αποκαλύψουν στοιχεία της δεύτερης.

 

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν επτά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους: την αυτοεκτίμηση, τον ναρκισσισμό και τις πέντε βασικές διαστάσεις της.

 

Οι διαστάσεις αυτές είναι γνωστές ως Big Five ή Μοντέλο των Πέντε Παραγόντων και περιλαμβάνουν τη δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες, την εξωστρέφεια, τη συνειδητότητα, την προσήνεια και το νευρωτισμό.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν:

 

  • Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση αναρτούσαν συχνότερα πληροφορίες για την τρέχουσα ερωτική τους σχέση.

 

  • Οι ναρκισσιστές, υποκινούμενοι από την ανάγκη τους για προσοχή και επιβεβαίωση, δημοσιοποιούσαν συχνότερα πληροφορίες σχετικά με τα επιτεύγματά τους (δίαιτες, προγράμματα γυμναστικής, επαγγελματικές επιτυχίες κοκ).

 

  • Αυτές οι αναρτήσεις συνοδεύονταν από περισσότερα likes και comments, προσφέροντας στους ναρκισσιστές την επιβεβαίωση που αποζητούσαν.

 

  • Η ευσυνειδησία  συσχετίστηκε με το μεγαλύτερο αριθμό αναρτήσεων που έκανε κανείς για τα παιδιά του.

 

  • Οι  εξωστρεφείς, είχαν την τάση να αναζητούν την αλληλεπίδραση με τους διαδικτυακούς φίλους τους και όχι την επιβεβαίωση, με αποτέλεσμα να κάνουν αναρτήσεις κυρίως για κοινωνικές δραστηριότητες.

 

Σύμφωνα με τη λέκτορα Ψυχολογίας, Tara Marshall, οι άνθρωποι, οι οποίοι λαμβάνουν περισσότερα likes και comments τείνουν να βιώνουν τα οφέλη της κοινωνικής αποδοχής, ενώ όσοι δεν «ανταμείβονται» με τίποτα από τα δύο αισθάνονται απομονωμένοι.

 

Η ίδια υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι οι ναρκισσιστές φαινομενικά δέχονται μεγαλύτερη «ανταμοιβή», οι διαδικτυακοί φίλοι τους συχνά αποδοκιμάζουν, μυστικά, αυτού του είδους την επίδειξη.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences.