30-05-2018
Η ευτυχία «πιάνεται» από τη μύτη

photo

Με έναν όχι και τόσο προφανή τρόπο μπορεί να αναγνωριστεί αλλά και να μεταδοθεί η ευτυχία των άλλων. Η μύτη «πιάνει» στον αέρα τα θετικά vibes και τα κάνει... δικά της, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Όπως υποστηρίζει ομάδα ευρωπαίων ερευνητών, η ευτυχία μπορεί να παράγει χημικές ουσίες, οι οποίες εκκρίνονται με τον ιδρώτα και αυτό το «σήμα» λαμβάνεται από τους γύρω μας, μέσω της όσφρησης.

 

Επιπλέον, τα πειράματα δείχνουν ότι όχι μόνο «αναπνέουμε» τα θετικά συναισθήματα των άλλων, αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορούμε πραγματικά να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι και οι ίδιοι.

 

«Ο ανθρώπινος ιδρώτας που παράγεται όταν ένα άτομο, το οποίο είναι ευτυχισμένο, προκαλεί μια παρόμοια κατάσταση σε όποιον εισπνέει αυτήν την οσμή», δήλωσε ο Gun Semin, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου Koc στην Κωνσταντινούπολη και στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, στη Λισαβόνα.

 

Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη αποδείξει ότι τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος ή η αηδία, μπορεί, επίσης, να «κοινοποιούνται» μέσω της οσμής του ιδρώτα.

 

Η μελέτη

 

Για να εξετάσει αν συμβαίνει το ίδιο και με τα θετικά συναισθήματα, η ομάδα του Semin συγκέντρωσε δείγματα ιδρώτα από 12 νεαρούς άνδρες, οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει βίντεο, ειδικά σχεδιασμένα για να προκαλέσουν μια ποικιλία συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένων της ευτυχίας και του φόβου. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, μη καπνιστές, κανένας δεν έπαιρνε ναρκωτικά, δεν έπιναν αλκοόλ, δεν κατανάλωναν δύσοσμα τρόφιμα και δεν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια της μελέτης.

 

Με τη σειρά τους, 36 εξίσου υγιείς νεαρές γυναίκες κλήθηκαν να μυρίσουν τα δείγματα, ενώ οι αντιδράσεις τους παρακολουθούνταν. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η ομάδα αυτή περιορίστηκε σε γυναίκες, διότι έχουν συνήθως καλύτερη αίσθηση της όσφρησης από ό, τι οι άνδρες και, επίσης, είναι πιο ευαίσθητες στα συναισθηματικά σήματα.

 

Τα αποτελέσματα

 

Μετά την ανάλυση των εκφράσεων του προσώπου των γυναικών, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αυτό που αποκαλείται «συμπεριφορικός συγχρονισμός» μεταξύ της συναισθηματικής κατάστασης ενός ιδρωμένου ατόμου, του ιδρώτα που παράγεται και της αντίδρασης του ατόμου που μυρίζει τον ιδρώτα.

 

Αυτό σημαίνει ότι τα πρόσωπα των γυναικών που μύριζαν  «ευτυχισμένο ιδρώτα» παρουσίαζαν μια μυϊκή δραστηριότητα, η οποία θεωρείται αντιπροσωπευτική της ευτυχίας. Ωστόσο, η μεταδοτική δράση δεν παρατηρήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις.

 

Οι ερευνητές δεν έχουν αναγνωρίσει ποια είναι η φύση της χημικής ένωσης του ιδρώτα, που προκαλεί αυτή τη μεταδοτικότητα των συναισθημάτων.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Psychological Science.