02-04-2018
Τι αποκαλύπτει η μουσική που ακούμε για την κοινωνική μας τάξη

photo

Σας αρέσει η τζαζ, η ντίσκο ή η όπερα; Όποια κι αν είναι τα ακούσματά σας, σχετίζονται με την κοινωνική σας τάξη, υποστηρίζουν Καναδοί επιστήμονες.

 

Το ποια μουσική μας αρέσει ή δεν μας αρέσει μπορεί να αποκαλύπτει για εμάς περισσότερα από όσα μέχρι τώρα πιστεύαμε για την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουμε, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC).

 

Συγκεκριμένα, οι φτωχότεροι, λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι τείνουν να ακούν κάντρι, ντίσκο, golden oldies, heavy metal, ορχηστρική ποπ και ραπ. Εν τω μεταξύ, τα πλουσιότερα και πιο μορφωμένα άτομα προτιμούν είδη, όπως η κλασική μουσική, η μπλουζ, η τζαζ, η όπερα, η χορωδιακή, η ποπ, η ρέγγε, η ροκ και το μουσικό θέατρο.

 

Η έρευνα αγγίζει ένα ζήτημα που συζητείται έντονα στην Πολιτιστική Κοινωνιολογία: αν η τάξη του ατόμου συνοδεύεται από συγκεκριμένες πολιτιστικές προτιμήσεις ή αν η «ελίτ» προσδιορίζεται από μια ευρεία γκάμα προτιμήσεων.

 

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο πλούτος και η εκπαίδευση δεν επηρεάζουν το εύρος των μουσικών προτιμήσεων ενός ατόμου. Ωστόσο, η τάξη και άλλοι παράγοντες - όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα - διαμορφώνουν τα μουσικά μας γούστα με ενδιαφέροντες και πολύπλοκους τρόπους.

 

Οι μουσικές που οι άνθρωποι δεν προτιμούν διαδραματίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό των ταξικών ορίων. «Η μουσική που αρέσει στην ανώτερη τάξη, δεν αρέσει στην κατώτερη τάξη και αντίστροφα», δήλωσε ο Gerry Veenstra, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του UBC.

 

Για παράδειγμα, οι λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι στη μελέτη είχαν πάνω από οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να μην τους αρέσει η κλασική μουσική, σε σύγκριση με τους περισσότερο μορφωμένους, ενώ η κάντρι, η ορχηστρική ποπ και τα golden oldies δεν άρεσαν στα άτομα της υψηλότερης κοινωνικής τάξης.

 

Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε σχεδόν 1.600 τηλεφωνικές συνεντεύξεις ενηλίκων, στο Βανκούβερ και στο Τορόντο, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Canadian Review of Sociology.