17-05-2018
Γιατί είναι «κακό» να τα ξέρουμε όλα

photo

Η άγνοια είναι κάτι το οποίο πρέπει να απολαμβάνουμε υποστηρίζει Αυστραλός καθηγητής Ψυχολογίας. Χωρίς το «άγνωστο» δεν υπάρχει τίποτα να ανακαλύψουμε και τίποτα νέο να δημιουργήσουμε.

 

Ενώ εμείς αγωνιζόμαστε για να τα ξέρουμε όλα μια νέα εκδοχή έρχεται να μας «ταράξει» τα δεδομένα: Χωρίς την άγνοια δεν υπάρχει ευτυχία. Ένα από τα θετικά αποτελέσματα της άγνοιας είναι η ελευθερία, σύμφωνα με τον Michael Smithson, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Βασική προϋπόθεση για να έχει κανείς προσωπική ελευθερία, είναι να υπάρχουν κομμάτια της ζωής του και του μέλλοντός του τα οποία αγνοεί, διαφορετικά δεν θα είναι ελεύθερος να κάνει επιλογές.

 

Αν όλα είναι προκαθορισμένα και γνωρίζουμε τα πάντα για αυτά, δεν θα έχουμε καμία ελευθερία να επιλέξουμε ή να αποφασίσουμε. Επιπλέον, η άγνοια πυροδοτεί τη δημιουργικότητα, καθώς αποτελεί αφετηρία για οτιδήποτε νέο.

 

Μεγάλο μέρος της διασκέδασης μας βασίζεται, επίσης, στο ότι αγνοούμε τα γεγονότα, έστω και προσωρινά. Φανταστείτε να γνωρίζατε εκ των προτέρων την πλοκή και το τέλος όλων των βιβλίων που έχετε διαβάσει ή των ταινιών που έχετε δει. Το ίδιο ισχύει και για τις ευχάριστες εκπλήξεις, όπως αυτές των γενεθλίων ή τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Πιστεύετε ότι θα διασκεδάζατε;

 

Ωστόσο, ο καθηγητής Smithson αναγνωρίζει ότι υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά της άγνοιας, καθώς μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η προκατάληψη και ο ρατσισμός. Επιπλέον, η άγνοια του κοινού σχετικά με τα βασικά ζητήματα θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη Δημοκρατία.