27-04-2018
Τι «λέει» το χαμόγελό σας για την υγεία σας

photo

Χαμογελάτε συχνά, σπάνια ή καθόλου; Πόσο γνήσιο είναι το χαμόγελό σας; Γνωρίζετε τι σημαίνουν όλα αυτά για την υγεία σας;

 

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εκφράσεις του προσώπου μας και ειδικότερα το χαμόγελό μας, μπορούν να αποκαλύψουν για εμάς και την υγεία μας, πληροφορίες που δεν πάει ο νους μας.

 

Μακροβιότητα

 

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα χαμόγελα παικτών του μπέιζμπολ, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο του 1952  και τους χώρισαν σε τρεις κατηγορίες:(1) καθόλου χαμόγελο, (2) μέτριο χαμόγελο και (3) χαμόγελο Duchenne (το χαμόγελο της πραγματικής ευτυχίας: όταν κινούνται ταυτόχρονα οι δύο μυς του προσώπου, γύρω από τα μάτια και τα μάγουλα).

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ένταση του χαμόγελου των παικτών συσχετίστηκε με τη μακροζωία τους, καθώς εκείνοι που εμφάνισαν μέτριο χαμόγελο έζησαν περισσότερο από ό, τι οι πιο σοβαρό ομόλογοί τους, ενώ όσους τους χαρακτήριζε το χαμόγελο Duchenne ήταν πιο πιθανό να ζήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Γενικότερη υγεία

 

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές εστίασαν σε επιλεγμένες φωτογραφίες φοιτητριών κολλεγίου του ίδιου έτους, αναζητώντας το  χαμόγελο Duchenne ως ένδειξη πραγματικής ευτυχίας.

 

Τριάντα χρόνια μετά τη λήψη των φωτογραφιών οι επιστήμονες προσέγγισαν πάλι τις γυναίκες και διαπίστωσαν ότι εκείνες που είχαν αποτυπωθεί στις φωτογραφίες με γνήσια χαμόγελα ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και καλύτερη υγεία από ό, τι οι συνομήλικές τους, των οποίων χαμόγελα δεν ήταν τόσο έντονα.

 

Ερωτικές σχέσεις

 

Στην ίδια μελέτη οι γυναίκες με τα χαμόγελα Duchenne ανέφεραν πιο ευτυχισμένους γάμους από τις συνομήλκές τους. Μια άλλη μελέτη που εξέτασε τη συχνότητα των χαμόγελων σε μια συλλογή φωτογραφιών από την παιδική ηλικία και τις επετηρίδες, διαπίστωσε ότι τα άτομα που χαμογελούσαν λιγότερο από όλους είχαν  πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο στην ενήλικη ζωή τους, σε σύγκριση με εκείνους που χαμογελούσαν περισσότερο.

 

Προοπτικές

 

Σε μελέτη που χρησιμοποίησε το ηλεκτρομυογράφημα (εξέταση που μετρά μυϊκές συσπάσεις) του προσώπου διαπίστωσε ότι τα άτομα με τα μεγαλύτερα χαμόγελα, είχαν πιο συχνά καλύτερες επιδόσεις στα καθήκοντα που απαιτούσαν εύρος της προσοχής και ευελιξία.

 

Ευτυχία

 

Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα χαμόγελο, ακόμα και όταν δεν είναι αυθόρμητο, μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας. Με την ενεργοποίηση των μυών του προσώπου, το χαμόγελο, δίνει μια ώθηση στους ανθρώπους, «ανεβάζοντας» τη διάθεσή τους.

 

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, ένα καταναγκαστικό χαμόγελο, χωρίς να υπάρχει λόγος ίσως να μην έχει αποτέλεσμα. Κι ενώ κάποιοι ορκίζονται ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική στρατηγική, υπάρχουν ορισμένα αντικρουόμενα στοιχεία.

 

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε οδηγούς λεωφορείων έδειξε ότι εκείνοι που «μοίραζαν» ψεύτικα χαμόγελα για να εμφανιστούν ευγενικοί στην εργασία τους, έτειναν να αναφέρουν χειρότερη διάθεση. Αντίθετα, όταν δόθηκε εντολή στους οδηγούς να κάνουν σκέψεις που πραγματικά τους έκαναν ευτυχισμένους, τα χαμόγελά τους ήταν γνήσια, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης και της παραγωγικότητάς τους.