04-05-2018
Πώς θα νιώσετε καλύτερα με την εμφάνισή σας

photo

Δεν αντέχετε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη; Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η οπτική γωνία από την οποία βλέπει κανείς τον εαυτό του, μπορεί να κάνει τη διαφορά.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνισή σας αλλά και βλέποντας τον εαυτό σας από τη λάθος πλευρά, μπορεί να έχετε ολέθριες επιπτώσεις στην αυτοεκτίμησή σας. Δείτε πώς μπορείτε να χειριστείτε το θέμα προς όφελός σας.

 

1. Απαλλαχτείτε από τα συμβατικά ιδεώδη ομορφιάς. Μη δίνετε σημασία στα πρότυπα που πλασάρουν τα ΜΜΕ και παγιώνονται στην κοινωνία.  Δεν πρόκειται να αλλάξετε τον ορισμό που έχει δοθεί στην  ομορφιά, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τη δική σας προσέγγιση. Δεν έχει νόημα να εστιάζετε στην ομορφιά που βλέπετε στις διαφημίσεις. Επικεντρώστε στην ομορφιά που βλέπετε στην πραγματική ζωή.

 

2. Μην προσδιορίζετε τον εαυτό σας με βάση μόνο την εμφάνισή σας. Χτίστε την αυτοεκτίμησή σας πάνω στα εσωτερικά σας χαρακτηριστικά και όχι στα εξωτερικά. Εστιάστε στις ικανότητές σας, την προσωπικότητά σας, τις σχέσεις σας και τις προοπτικές σας. Αυτές  οι αξίες παρουσιάζουν σχεδόν πάντα βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, ενώ είναι συχνά πιο ευμετάβλητες από ό, τι τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή του σώματος.

 

3. Μην «τρελαίνεστε» όταν δε νιώθετε όμορφοι. Το ίδιο το άγχος και το στρες για την εξωτερική σας εμφάνιση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εμφάνισή σας. Έτσι, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσετε τα όχι και τόσο κολακευτικά εξωτερικά σημάδια που προκύπτουν από το άγχος, ενώ θα μπορούσατε να επενδύσετε σε μία ευχάριστη προσωπικότητα που είναι και ελκυστική.

 

4. Χαμογελάστε. Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται, στους ανθρώπους αρέσουν οι άνθρωποι που χαμογελούν. Σύμφωνα με μια θεωρεία (facial feedback hypothesis) το χαμόγελο μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την διάθεση. Κι αυτό με τη σειρά του αντανακλάται στην εμφάνισή σας.

 

5. Ξεχάστε το μακιγιάζ (έστω και για λίγο). Δοκιμάστε μία ή δύο μέρες να παραμείνετε χωρίς καθόλου μακιγιάζ. Ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι είστε πολύ πιο όμορφη όταν το δέρμα σας μπορεί να αναπνεύσει και οι βλεφαρίδες σας δεν βαραίνουν από τους... τόνους  μάσκαρα.

 

6. Φορέστε άνετα ρούχα. Μην φοράτε ρούχα που δεν σας ταιριάζουν επειδή είναι στη μόδα. Ακόμη και για μια--δυο μέρες να επιλέξετε τα ρούχα που απλά σας κάνουν να νιώθετε άνετα, θα αισθανθείτε λιγότερο προσκολλημένοι στη μόδα και πιο αληθινοί με τον εαυτό σας.

 

7. Κάντε ένα διάλλειμα από τον καθρέφτη. Κάντε μια σύντομη ανάπαυλα από τον συνεχή έλεγχο και μην «κλέβετε» όταν περνάτε από βιτρίνες καταστημάτων. Αντ' αυτού, επικεντρώστε στο πώς αισθάνεστε .

 

8. Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η ανησυχία για το σχήμα του σώματός σας και την εμφάνισή σας δεν είναι ωφέλιμη για τη γενικότερη ευζωία σας. Επικεντρώστε καλύτερα στο  πώς λειτουργεί τα σώμα σας. Ξεκινήστε συστηματικά την άσκηση και καταναλώστε λογικές ποσότητες τροφής, αντί να αναγκάζετε τον εαυτό σας με υπερβολές να «χωρέσει» στην εικόνα των τοπ μόντελς.

 

9. Ρωτήστε τους αγαπημένους σας. Μπορεί να σκέφτεστε ότι η μύτη σας είναι τεράστια και οι φακίδες σας απαίσιες, αλλά εκείνοι που νοιάζονται για εσάς, πιθανότατα βρίσκουν τα χαρακτηριστικά που σας ενοχλούν περισσότερο, ιδιαίτερα «χαριτωμένα». Εάν αισθάνεστε ότι έχετε «αστεία εμφάνιση» ή «πολύ λίπος» ζητήστε τη γνώμη των κοντινότερων και πιο αγαπημένων σας προσώπων. Ενδέχεται να σας πουν ότι δεν χρειάζεστε μακιγιάζ ή οποιουδήποτε άλλου είδους «υποστήριξη» για να μοιάζετε στο πρόσωπο που αγαπούν.

 

10. Μη συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Συγκρίνοντας συνεχώς τον εαυτό σας με ανθρώπους που είναι χρόνια, ίσως και δεκαετίες νεότεροί σας, θα μειωθεί αναπόφευκτα η αυτοεκτίμησή σας. Ακόμα και όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με συνομήλικους σταρς του Χόλιγουντ, το πιθανότερο είναι να απογοητευτείτε. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος των μεθόδων περιποίησης ή αποκατάστασης, στις οποίες αυτοί υποβάλλονται. Ούτως ή άλλως, στο τέλος κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τη μάχη με το χρόνο.