18-06-2015
Μήπως το χαμόγελό σας σάς προσθέτει χρόνια; Κάντε το τεστ!

photo

Νέο τεστ υπολογίζει την ηλικία του στόματος και, κατά συνέπεια, του χαμόγελου, αξιολογώντας  τα «μυστικά σημάδια» της γήρανσης των δοντιών.

 

Οι αντιρυτιδικές κρέμες και το κατάλληλο μακιγιάζ, μπορούν σε κάποιο βαθμό να διατηρήσουν τη λάμψη της νεότητας στο πρόσωπό μας. Τι γίνεται όμως με το χαμόγελο; Σύμφωνα με νέα μελέτη, το 89 % των ανθρώπων θεωρούν ότι τα χαλασμένα δόντια προσθέτουν χρόνια στην εμφάνιση. Ωστόσο, το 40 % δεν έχουν ποτέ εξετάσει την ηλικία του δικού τους χαμόγελου.

 

Τώρα, ένα νέο τεστ που δημιουργήθηκε από την οδοντιατρική μάρκα UltraDEX, η οποία διεξήγαγε και τη μελέτη, υπολογίζει την ηλικία του στόματος, αξιολογώντας τα σημάδια της γήρανσης των δοντιών, όπως η διάβρωση του σμάλτου, οι μικροσκοπικές ρωγμές, η κίτρινη χρώση και η υποχώρηση των ούλων.

 

Η γήρανση των δοντιών μπορεί να προσθέσει χρόνια στην εμφάνιση ενός ατόμου και να προκαλέσει ακόμη και ρυτίδες γύρω από το στόμα.

 

Η οδοντίατρος Mervyn Druian, η οποία βοήθησε στη δημιουργία του τεστ, εξηγεί: «Τα οστά, τα δόντια και η δομή των ούλων είναι σημαντική υποστήριξη για το σχήμα του στόματος και των χειλιών. Καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχει μια τάση για συρρίκνωση του οστού, υποχώρηση των ούλων, ακόμα και απώλεια των δοντιών. Αυτό με τη σειρά του παρέχει μικρότερη υποστήριξη στα χείλη και το σχήμα του στόματος και μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες στην περιοχή».

 

Κάντε το τεστ

 

1η ερώτηση: Όταν κοιτάτε στον καθρέφτη, πώς θα περιγράφατε το χαμόγελό σας;

 

α. Τα δόντια μου είναι άψογα και λευκά, σαν το ασπράδι των ματιών μου

β. Όταν κοιτάζω προσεκτικά βλέπω ότι αρχίζουν να εμφανίζονται κάποιες μικροσκοπικές ρωγμές και τα δόντια μου έχουν γίνει λιγότερο λευκά από το ασπράδι των ματιών μου

γ. Οι μικροσκοπικές ρωγμές είναι εμφανείς και τα δόντια μου είναι πολύ πιο σκούρα από ό, τι ήταν

 

2η ερώτηση: Ποια από τις παρακάτω δηλώσεις περιγράφει καλύτερα τα ούλα σας;

 

α. Τα ούλα μου είναι πάντα ροζ και υγιή και είμαι ευχαριστημένος/η με το χαμόγελό μου

β. Τα ούλα μου είναι αρκετά υγιή, αλλά φαίνονται λιγότερο σταθερά από ό, τι στο παρελθόν και περιστασιακά ματώνουν όταν τα βουρτσίζω

γ. Τα ούλα μου υποχωρούν / έχουν σχηματιστεί «τσέπες» (θύλακοι στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια)

 

3η ερώτηση: Πόσο συχνά βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό / ποτό;

 

α. Ποτέ - Θα περιμένω λίγο, ειδικά αν είχα καταναλώσει κάτι όξινο

β. Συνήθως βουρτσίζω τα δόντια μου αμέσως μετά το πρωινό, αλλά προσπαθώ να αποφεύγω το βούρτσισμα μετά από ένα όξινο ποτό, όπως χυμός / κρασί

γ. Δεν περιμένω ποτέ λίγο μετά το φαγητό / ποτό για να βουρτσίσω τα δόντια μου

 

4η ερώτηση: Όταν κοιτάτε στον καθρέφτη και το στόμα σας είναι χαλαρό (δεν χαμογελάει), σε τι έκταση μπορείτε να δείτε τα μπροστινά δόντια σας (κοπτήρες);

 

α. Περίπου 3 χιλιοστά των δοντιών

β. Περίπου 2 χιλιοστά των δοντιών

γ. Περίπου 1 χιλιοστό των δοντιών

 

5η ερώτηση: Πόσο σταθερά στερεωμένα είναι τα δόντια σας;

 

α. Τα δόντια μου είναι όλο δικά μου και δεν πρόκειται να χάσω κανένα από αυτά σύντομα

β. Έχω μερικά σφραγίσματα και θα μπορούσα να χάσω ένα ή δύο δόντια σύντομα

γ. Είχα πολλά προβλήματα και έχω ήδη χάσει ένα ή δύο από τα δόντια μου

 

6η ερώτηση: Πώς αισθάνεστε τα δόντια σας όταν τρώτε πολύ ζεστό ή / και κρύο φαγητό ή ποτό;

 

α. Τα αισθάνομαι καλά και δεν χρειάζεται να ανησυχώ για την ευαισθησία

β. Έχω ένα περιστασιακό σούβλισμα όταν καταναλώνω ζεστό / κρύο φαγητό / ποτό

γ. Τα δόντια μου είναι πολύ ευαίσθητα, κάτι το οποίο μπορεί μερικές φορές να χαλάσει την απόλαυσή των φαγητών / ποτών

 

Αποτελέσματα

 

Περισσότερα α

Η ηλικία των δοντιών σας υπολογίζεται γύρω στα 20 (ή και νεότερα). Το υγιές σμάλτο, τα ροζ υγιή ούλα και το άψογα φυσικά λευκά δόντια «συνθέτουν» ένα στόμα νεαρής ηλικίας. Μπράβο!

 

Περισσότερα β

Τα δόντια σας μπορεί να παρουσιάζουν φθορές μέσης ηλικίας. Η διάβρωση του σμάλτου, η υποχώρηση των ούλων, το τρίξιμο των δοντιών και τα ελαφρώς ραγισμένα / λεκιασμένα δόντια θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι το στόμα σας γερνάει πιο γρήγορα από ό, τι εσείς.

 

Περισσότερα γ

Ενδέχεται να είστε κοντά στο να αποκτήσετε το χαμόγελο ενός συνταξιούχου. Η διάβρωση του σμάλτου, η υποχώρηση των ούλων, το τρίξιμο των δοντιών, τα ραγισμένα / λεκιασμένα δόντια, η απώλεια δοντιών και η ευαισθησία υποδηλώνουν ότι το στόμα σας έχει γεράσει πιο γρήγορα από ότι εσείς.