19-06-2015
Πρόσκληση: Μουσική εκδήλωση για τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο

photo

Είναι κληρονομική, είναι χρόνια και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Είναι η δρεπανοκυτταρική νόσος και σήμερα είναι η μέρα της.

 

Η 19η Ιουνίου έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η παγκόσμια ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου (ΔΝ) με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για την ασθένεια.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία (ΣΥΠΠΑΔΡΕΜΙΑ) προσκαλεί το κοινό, την Παρασκευή 19/06, ώρα 19.30, στο Δημαρχείο Γλυφάδας, οδός Άλσους 15, σε μια μουσική συνάντηση, με τη φιλική συμμετοχή του Γεράσιμου Ανδρεάτου.

 

Η ταυτότητα της ασθένειας

 

Σύμφωνα με την UNESCO, είναι μια από τις συχνότερες γενετικές παθήσεις παγκοσμίως, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκαταλέγεται στις σπάνιες παθήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (2010), στην ΕΕ πάσχουν περίπου 127.000 άνθρωποι, με το μεγαλύτερο ποσοστό της νόσου να εμφανίζεται στην Νότιο Ευρώπη-Μεσόγειο.

 

Η ΔΝ είναι κληρονομική αιμοσφαιρινοπάθεια με πιο γνωστή την ομόζυγο Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία (συνδυασμός με Μεσογειακή Αναιμία). Είναι χρόνια ασθένεια, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία των νοσούντων, για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία.

 

Οι επιπλοκές της νόσου είναι αιφνίδιες και δυνητικά θανατηφόρες και οφείλονται στην παθολογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων-αγγείων, με αποτέλεσμα την ατελή οξυγόνωση των ιστών. Ενδεικτικά, αναφέρονται ως επιπλοκές το οξύ θωρακικό σύνδρομο-πνευμονική εμβολή, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι βαριές οστικές αλλοιώσεις, η  ανεπάρκεια οργάνων και η νέκρωση ιστών.