12-01-2018
Ψυγείο: Πόσο σίγουροι είστε ότι το χρησιμοποιείτε σωστά;

photo

Δεν μπαίνουν όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο, ούτε όλες οι θέσεις είναι ίδιες. Για να προσφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, η χρήση του ψυγείου πρέπει να γίνεται με βάση ορισμένους κανόνες.


Συχνά, όταν γυρίζουμε από το σουπερ μάρκετ γεμίζουμε το ψυγείο, μηχανικά, χωρίς να δίνουμε μεγάλη σημασία στο τι βάζουμε μέσα και πού θα τοποθετήσουμε τι.

 

Τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά αλλά και άλλα τρόφιμα διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο ψυγείο. Όμως κάποια από αυτά δεν αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες. Παρακάτω θα βρείτε ποια είναι αυτά που πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο, ποια είναι η σωστή θέση τους αλλά και άλλες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες.

 

Τι μπαίνει στο ψυγείο και τι όχι


Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν τον μεταβολισμό των φρούτων και των λαχανικών και αυτός είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο. Επίσης, μερικά ακόμη τρόφιμα αλλοιώνονται με πολύ πιο αργό ρυθμό όταν είναι στο ψυγείο, από ότι σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά υπάρχουν και κάποια που μένουν φρέσκα σε πιο ζεστή ατμόσφαιρα.

 

Στο ψυγείο μπαίνουν το κρέας, το ψάρι, το λουκάνικο, το τυρί και τα αβγά. Επίσης, είδη λαχανικών, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι,  σπανάκι ή καρότα μπορούν και αυτά να τοποθετηθούν στο ψυγείο.

 

Δεν βάζουμε στο ψυγείο, για παράδειγμα, τις μπανάνες, τα αγγούρια, τις πατάτες, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα εσπεριδοειδή. Ειδάλλως, οι  μπανάνες θα γίνονταν καφέ, τα αγγούρια νερουλά και οι πατάτες γλυκές.

 

Ποιες είναι οι ιδανικές θέσεις


Στα περισσότερα ψυγεία, η γυάλινη πλάκα πάνω από το συρτάρι των λαχανικών, είναι το σημείο με την πιο χαμηλή θερμοκρασία. Πηγαίνοντας προς τα πάνω, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, διότι ο ζεστός αέρας  συγκεντρώνεται πάντα ψηλά. Η πιο θερμή θέση του ψυγείου είναι κανονικά η εσωτερική πλευρά της πόρτας.

 

Σε γενικές γραμμές, πρέπει να τοποθετούμε τα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες τρόφιμα (ψάρια, κρέας κλπ)  στα γυάλινα ράφια πάνω από το συρτάρι λαχανικών. Αυτά, τα οποία δεν χρειάζονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (π.χ. γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, σαντιγί) τοποθετούνται στα μεσαία ράφια του ψυγείου, ενώ στο ψηλότερο σημείο μπορούμε να βάλουμε τα τυριά, το καπνιστό κρέας και τα μαγειρευμένα φαγητά. Την  εσωτερική πλευρά της πόρτας μπορούμε να την γεμίσουμε με χυμούς, βούτυρο, μαρμελάδα, μουστάρδα, αβγά και σάλτσες. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν το δικό τους χώρο χαμηλά μέσα στο συρτάρι.

 

Tip.Ορισμένα ψυγεία διαθέτουν τις λεγόμενες πολυζώνες ψύξης, που σημαίνει ότι είναι εξοπλισμένεα με πρόσθετες θερμοκρασίες και θέσεις με περισσότερη υγρασία.

 

Εδώ, επειδή η κατανομή θερμοκρασίας είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα ψυγεία, θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης της συσκευής και να τοποθετούμε τα τρόφιμα έτσι όπως συνιστά ο κατασκευαστής.

 

Οι σωστές αποστάσεις

 

Γενικά, σε όλα τα ψυγεία δεν πρέπει να τοποθετούμε τα τρόφιμα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, για να μπορεί ανάμεσά τους να κυκλοφορεί αρκετός αέρας και να παγώνουν όσο χρειάζεται. Τα καινούργια τρόφιμα πρέπει να τα σπρώχνουμε πίσω και μπροστά να βάζουμε τα παλιότερα.

 

Οι κατάλληλες συσκευασίες

 

Όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να βρίσκονται στην κατάλληλη συσκευασία για να διατηρηθούν περισσότερο, αλλά και για να μην μεταδίδονται μικρόβια από το ένα στο άλλο. Συχνά συνιστάται να αφήνουμε τα τρόφιμα στην αρχική τους συσκευασία, η οποία είναι και προορισμένη για αυτά. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε πρέπει να τα βάζουμε σε κατάλληλα μπολάκια με καπάκι. Σε μπολάκια πρέπει να τοποθετούμε και ό,τι περισσεύει από το μαγειρευμένο φαγητό και ποτέ να μην το βάζουμε με την κατσαρόλα στο ψυγείο.

 

Ο καθαρισμός του ψυγείου


Όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού, έτσι και στο ψυγείο (και κυρίως σε αυτό) θα πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες υγιεινής. Συνιστάται να καθαρίζεται επιμελώς, με ζεστό νερό και ξύδι ή με λίγο υγρό πιάτων, περίπου μια φορά τον μήνα, ενώ τα βρώμικα σημεία του πρέπει να καθαρίζονται αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά.