22-06-2015
Τι να κάνετε όταν το μωρό σας κλαίει

photo

Το κλάμα του μωρού και η ανταπόκρισή σας σε αυτό είναι ο πρώτος κώδικας επικοινωνίας μεταξύ σας. Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να... συνεννοηθείτε.


Σίγουρα σας έχει συμβεί και σίγουρα θα σας ξανασυμβεί στο μέλλον. Το κλάμα του μωρού πάντα ανησυχεί τη μητέρα, κυρίως όταν αυτή είναι άπειρη. Ωστόσο, κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του μωρού είναι πολλές φορές ανεξήγητο. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει χωρίς εμφανή λόγο και δεν σταματάει όταν η μητέρα του ανταποκρίνεται, αλλά κάποια στιγμή απότομα, πάλι χωρίς εμφανή αιτία.

 

Πολλές μητέρες αναρωτιούνται αν τα χαρακτηριστικά του κλάματος μάς δίνουν στοιχεία κάθε φορά για την ανάγκη του παιδιού τη δεδομένη στιγμή.

 

Με την καθημερινή συναναστροφή, οι μητέρες συνήθως «εκπαιδεύονται» και -αργά ή γρήγορα- φτάνουν στο σημείο να μπορούν να μαντέψουν σωστά τις ανάγκες του μωρού τους με βάση τον ήχο του κλάματός του.

 

Τι μπορεί να σημαίνει


Ιδιαίτερα στους πρώτους τρεις μήνες το κλάμα είναι πολύ πιο διαδραστικό και το μωρό κλαίει με διαφορετικό τρόπο για να «δώσει σήμα» για διαφορετικές ανάγκες.

 

Το κλάμα της πείνας

Μπορεί να ξεκινήσει ήσυχα και αργά, αλλά είναι αυξανόμενο σε όγκο και ένταση και στην πορεία γίνεται δυνατό και ρυθμικό. Αν θηλάζει θα φέρνει τα χέρια του κοντά στο στόμα του. Δοκιμάστε να το ταΐσετε, εκτός αν έχει φάει πρόσφατα και είστε σίγουρες ότι έχει χορτάσει.

 

Το κλάμα του πόνου

Είναι διαπεραστικό, τεταμένο, σκληρό, μη-μελωδικό, απότομο, σύντομο και δυνατό. Ελέγξτε αν έχει χτυπήσει κάπου και επικοινωνήστε με τον παιδίατρο αν  επιμένει.

 

Το κλάμα της γκρίνιας

Μπορεί να κλαίει ήπια και διακεκομμένα, όταν είναι αναστατωμένο. Τα περισσότερα μωρά έχουν κάποιες  «ιδιότροπες στιγμές», συνήθως αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Ο ήχος του κλάματος, σε αυτήν την περίπτωση διαφέρει από αυτόν της πείνας, αλλά έχει, επίσης, αυξανόμενο όγκο  και ένταση.

 

Ορισμένοι από τους λόγους που προκαλούν γκρίνια:

 

  • Το μωρό σας θέλει αγκαλιά και πιθανότατα θα ηρεμήσει όταν του κάνετε το χατίρι.
  • Έχει «λερωθεί» και νιώθει δυσφορία. Αλλάξτε την πάνα πάραυτα.
  • Είναι κουρασμένο. Μερικές φορές τα μωρά ?όπως και οι μεγάλοι- νιώθουν εκνευρισμό όταν δεν μπορούν να κοιμηθούν.
  • Έχει υπερδιέγερση ή υποτονία. Συνυπολογίστε το σύνολο των αντιδράσεών του, έτσι ώστε να αποφασίσετε αν θα μειώσετε ή θα αυξήσετε τις περιβαλλοντικές πηγές διέγερσης, όπως η μουσική ή το φως.

 

Μη φυσιολογικό κλάμα


Πολύ διαπεραστικό κλάμα, έως τρεις φορές υψηλότερο από ό, τι το νορμάλ βρεφικό κλάμα, το οποίο δεν σταματά, όπως επίσης και το  πολύ χαμηλής συχνότητας κλάμα που επιμένει, μπορεί να συνδέονται με σοβαρές ή χρόνιες ασθένειες. Αυτό το είδος του κλάματος είναι σαφώς διαφορετικό από οποιαδήποτε κανονικό βρεφικό κλάμα και δεν πρέπει να συγχέεται με το υπερβολικό κλάμα που συχνά αποδίδεται σε κολικούς. Απαιτείται διερεύνηση από ειδικό.

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να μην κλαίει


  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Αν είστε ήρεμες ενώ κλαίει το μωρό σας, θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε τα «σημάδια» του. Μιλήστε του σε έναν μαλακό, κατευναστικό τόνο. Οι φωνές χειροτερεύουν την κατάσταση.
  • Αγγίξτε το ή πάρτε το αγκαλιά. Όταν τα μωρά έχουν στρες  αναζητούν την ανθρώπινη επαφή, προκειμένου να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν. Αγγίζοντάς τα, μειώνονται τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό τους και νιώθουν ασφαλή. Δοκιμάστε τη χρήση ενός μάρσιπο, το οποίο θα σας επιτρέπει να έχετε επαφή με το μωρό σας και να κάνετε και κάποιες από τις δουλειές σας, ταυτόχρονα.
  • Ακολουθήστε το πρόγραμμα του μωρού σας. Αν για παράδειγμα υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα που το πιάνει γκρίνια, φροντίστε εκείνη την ώρα να την έχετε κενή, έτσι ώστε να ασχοληθείτε μαζί του.
  • Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο μαζί του.
  • Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, βγάλτε το μια βόλτα με το καρότσι.

 

Αναμφίβολα θα υπάρξουν άνθρωποι απ' το περιβάλλον σας -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- που θα σας συμβουλεύουν ότι με την άμεση ανταπόκριση στο κλάμα του μωρού σας θα το κακομάθετε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, ένα νεογέννητο δεν κακομαθαίνει με αυτόν τον τρόπο. Απλώς μαθαίνει να νιώθει ασφαλές. Όταν παίρνετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας, να νιώθετε υπερήφανες που ανταποκριθήκατε στο «κάλεσμά» του, αγνοώντας τις -ενδεχομένως καλοπροαίρετες- απόψεις τρίτων, που δεν δύνανται να νιώσουν τις  ανάγκες του δικού σας μωρού. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Dr. William Sears, παιδίατρο, συγγραφέα και πατέρα επτά παιδιών, τα μωρά που το κλάμα τους βρίσκει άμεση ανταπόκριση, κλαίνε λιγότερο μεγαλώνοντας.