09-05-2018
«Έξυπνο» επίθεμα ινσουλίνης αντί για ενέσεις

photo

Το πρώτο «έξυπνο» επίθεμα ινσουλίνης, το οποίο μπορεί να ανιχνεύει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να χορηγεί τις ανάλογες δόσεις ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες.

 

Τη δυνατότητα αποδέσμευσης από την επώδυνη διαδικασία των μετρήσεων και των ενέσεων ινσουλίνης στους διαβητικούς, ενδέχεται να προσφέρει  τα επόμενα χρόνια μια νέα εφεύρεση από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

 

Το «έξυπνο» επίθεμα, το οποίο δεν είναι μεγαλύτερο από ένα γραμματόσημο, είναι ιδιαίτερα λεπτό και τετραγωνισμένο και καλύπτεται με περισσότερες από εκατό μικροσκοπικές βελόνες (καθεμία έχει περίπου το μέγεθος μιας βλεφαρίδας). Οι  «μικροβελόνες» αυτές, είναι γεμάτες με ένζυμα ανίχνευσης της γλυκόζης και μικροσκοπικές μονάδες αποθήκευσης της ινσουλίνης και απελευθερώνουν αμέσως το φορτίο τους, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξηθούν.

 

Οι ερευνητές, μελέτησαν το επίθεμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, καθώς είναι εύκολο στη χρήση, μη τοξικό, από συμβατά υλικά και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε διαβητικού.

 

Η νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη σε ποντίκια, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Proceedings of the National Academy of Sciences

 

Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι το νέο ανώδυνο επίθεμα θα μπορούσε να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος σε ένα ποντίκι με διαβήτη τύπου 1 για μέχρι και εννέα ώρες. Παρόλο που απαιτούνται περισσότερες προκλινικές και μετέπειτα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους πριν το επίθεμα χορηγηθεί σε ασθενείς, η προσέγγιση αυτή είναι πολλά υποσχόμενη, σύμφωνα με τους ερευνητές.