01-08-2017
Οι πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου

photo

Σχεδιάζετε να βγείτε για φαγητό και δεν μπορείτε να αποφασίσετε πού να πάτε; Επιλέξτε μία από τις πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου.

Όταν πρόκειται για φαγητό, μία από τις καλύτερες επιλογές είναι, φυσικά, η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για υγιεινό της «χαρακτήρα». Περεταίρω συστάσεις δεν χρειάζονται. Αν, ωστόσο, επιθυμείτε μία αλλαγή, επιλέξτε έθνικ.

Μεξικάνικη

Μάλλον σας προκαλεί έκπληξη. Κι όμως, η παραδοσιακή μεξικάνικη κουζίνα θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές κουζίνες του κόσμου. Χρησιμοποιεί πολλά όσπρια (κυρίως φασόλια), λαχανικά και σος. Είναι πλούσια σε αμινοξέα, καλά λιπαρά και λυκοπένιο. Αντίθετα, το «δυτικού τύπου» μεξικάνικο φαγητό παρασκευάζεται με τυρί υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και κρέμες. Αποφύγετε τη «fast food» εκδοχή της και επιλέξτε μια σπιτική ενχιλάδα ή τάκο.

Ταϋλανδέζικη

Στην παραδοσιακή της εκδοχή χρησιμοποιεί βότανα και λαχανικά. Τα ταϋλανδέζικα φαγητά σχεδιάστηκαν για την οικογένεια, δηλαδή φτιάχνονται με υγιεινά συστατικά και σερβίρονται σε μεγάλες μερίδες. Σούπες με ρύζι ή πικάντικο ψάρι είναι μερικά από τα βασικά πιάτα της. Η ταϋλανδεζικη κουζίνα χρησιμοποιεί, επίσης, πολλά υγιεινά μπαχαρικά, όπως κουρκούμη, κύμινο, κόλιανδρο κ.ά. Τα φαγητά της είναι συνήθως ψητά, στον ατμό ή στο γουόκ με λίγο λάδι.

Γιαπωνέζικη

Η γιαπωνέζικη κουζίνα είναι μία από τις πιο υγιεινές και χαμηλές σε θερμίδες κουζίνα. Η Ιαπωνία έχει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής και ίσως αυτό να σχετίζεται με τη διατροφή. Στο παραδοσιακό μαγείρεμα των γιαπωνέζικων φαγητών χρησιμοποιούνται υγιεινά υλικά, όπως φύκια, ρύζι, προϊόντα σόγιας, miso  (πάστα από φασόλια σόγιας) κ.ά.. Συνήθως τα ψήνουν, τα μαγειρεύουν στον ατμό ή στο γουόκ με λίγο λάδι. Επίσης, χρησιμοποιούν πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα για να φτιάξουν sushi. Ακόμη και τα επιδόρπιά τους είναι πιο υγιεινά από αυτά της δύσης, καθώς χρησιμοποιούν υλικά, όπως ρύζι και φασόλια, για την παρασκευή τους. Όταν μαγειρεύετε στο σπίτι, αντικαταστήστε το λευκό ρύζι με καστανό. Επίσης αποφύγετε τα προϊόντα «τεμπούρα», καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη.