30-04-2018
Πότε η βιταμίνη Α βλάπτει την υγεία

photo

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Α πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να βλάψουν την υγεία, αντί να την ωφελήσουν, υποστηρίζουν οι ειδικοί.


Αν και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την υγεία όταν κάποιος παρουσιάζει έλλειψη σε αυτήν, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι όταν γίνεται πέρα και πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

 

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν Ολλανδοί επιστήμονες μέσα από μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Leukocyte Biology. Σύμφωνα με αυτά, οι μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α τερματίζουν την φυσική ενεργητική ανοσία του οργανισμού (αυτή που οφείλεται στην παρουσία αντισωμάτων που δημιουργήθηκαν από νόσο ή κρυφή χωρίς σοβαρά συμπτώματα λοίμωξη) , ανοίγοντας την «πόρτα» σε λοιμώξεις στις οποίες διαφορετικά θα υπήρχε ανοσία.

 

Αυτή η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Α θα πρέπει να γίνεται μόνο βάσει σαφών βιολογικών και κλινικών ενδείξεων. Προτείνει, επίσης, ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Α, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και φυσιολογικές.