06-07-2015
Μαγειρικά σκεύη: Ποια είναι ασφαλή και ποια όχι

photo

Τα σκεύη που χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα μπορεί να μετατρέψουν ένα υγιεινό φαγητό σε κίνδυνο για την υγεία.

 

Η καθαριότητα, τα υγιεινά προϊόντα και ο σωστός τρόπος μαγειρέματος είναι απαραίτητα στοιχεία για ένα φιλικό ή ακόμα και ευεργετικό για την υγεία γεύμα. Όμως δεν είναι αρκετά. Τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του, μπορεί να παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο

 

Τα επικίνδυνα σκεύη

 

Πρόσφατα διαπιστώθηκε από μελέτες ότι το 95 % των Αμερικανών  είχαν στο αίμα τους την ουσία πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PFTE),  συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται για την επικάλυψη των σκευών από τεφλόν. Επιπλέον, πολλές ασθένειες βρεθήκαν να έχουν στενή σχέση με τοξικά σωματίδια και αέρια από τα υλικά αυτά. Η ασφάλεια του έχει αμφισβητηθεί σε τέτοιο βαθμό, που η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG), ένας αμερικανικός μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός, ζήτησε από την Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτικών Προϊόντων, των ΗΠΑ, να προειδοποιήσει το κοινό. Ωστόσο, ο αμερικανικός Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι τα σκεύη από τεφλόν δεν είναι επικίνδυνα.

 

Είναι γνωστό, επίσης, ότι πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τη χρήση αλουμινίου, ενώ επιπλέον, το υλικό αυτό έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για Alzheimer. Οι μελέτες, ωστόσο, δεν έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα, καθώς αφενός έχουν δείξει ότι το υλικό περνά από τα τρόφιμα στον οργανισμό, αφετέρου τονίζεται ξανά και ξανά πως αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

 

Τα ασφαλή σκεύη

 

Το λεγόμενο  «ανοξείδωτο ατσάλι» ( χαλυβας)  είναι το πιο σίγουρο υλικό όσον αφορά στην υγεία μας. Οι κατσαρόλες και τα τηγάνια από το υλικό αυτό καθώς και τα σιδερένια και αυτά από πέτρα είναι τα πιο ανθεκτικά στον χρόνο. Το μοναδικό τους μειονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι  συχνά χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ποσότητα λίπους ή λαδιού για να μην «κολλάει» το φαγητό. Επίσης, αυτά από  χυτοσίδηρο, τα γυάλινα και τα πήλινα είναι μια καλή επιλογή. Τέλος μια εναλλακτική επιλογή είναι τα μαγειρικά αντιπολιτικά σκεύη με άλλες επιστρώσεις, όπως κεραμικές, από τιτάνιο κ.ά.. που δεν εμπεριέχουν τις επικίνδυνες ουσίες του τεφλόν.

Tip. Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά και για όσο το δυνατόν, μικρότερο χρονικό διάστημα. Στην αντίθετη περίπτωση τα ενδεχομένως επικίνδυνα σκεύη μπορεί να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνα.