31-05-2018
Γιατί κάποιοι φαίνονται μεγαλύτεροι από ό,τι είναι

photo

Όσοι φαίνονται μεγαλύτεροι από την χρονολογική τους ηλικία ενδέχεται να γερνούν με ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Μελέτη σε άτομα38 ετών, στη Νέα Ζηλανδία, διαπίστωσε ότι η «βιολογική ηλικία» τους - η κατάσταση των οργάνων τους, του ανοσοποιητικού συστήματός τους, η υγεία της καρδιάς τους και τα χρωμοσώματά τους - κυμάνθηκε από την ηλικία των 30 ετών μέχρι και των 60. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη ήταν η βιολογική τους ηλικία, τόσο μεγαλύτεροι έδειχναν.

 

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι μία σαφής σχέση μεταξύ της ταχύτερης εξωτερικής και της ταχύτερης εσωτερικής γήρανσης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Daniel Belsky, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και στο Κέντρο για τη Γήρανση, στο Ντούρχαμ.

 

Για τους περισσότερους νεαρούς ενήλικες, η βιολογική ηλικία «συμβαδίζει» με την χρονολογική, διαπίστωσε η διεθνής ερευνητική ομάδα. Ωστόσο, γενετικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση των σημαδιών της γήρανσης πολύ πιο γρήγορα ή πολύ βραδύτερα, από ό,τι η ημερομηνία της γέννησης μπορεί να προβλέψει.

 

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός των ανδρών και των γυναικών ηλικίας 80 ετών και άνω θα φτάσει τα 400 εκατομμύρια παγκοσμίως, ένα νούμερο υπερτριπλάσιο από τον τρέχοντα αριθμό.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους, η τάση αυτή, υπογραμμίζει τη σημασία εξεύρεσης τρόπων για τον εντοπισμό σημαδιών γήρανσης νωρίς στη ζωή, προκειμένου να διαμορφωθούν θεραπείες που ενδεχομένως να παρατείνουν την υγιή διαβίωση, με την πρόληψη της εμφάνισης των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

 

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε περίπου 1.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε μια εν εξελίξει μελέτη της Νέας Ζηλανδίας, από τη γέννησή τους, το 1972-1973.

 

Το 2011, οι συμμετέχοντες, σε ηλικία 38 πλέον ετών, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις της νεφρικής λειτουργίας, της ηπατικής λειτουργίας, της χωρητικότητας των πνευμόνων και της ισχύος του ανοσοποιητικού και του μεταβολικού συστήματος. Επίσης, ελέγχθηκαν η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση, η κατάσταση των δοντιών, η δομή των ματιών και η υγεία της καρδιάς, ενώ επιπλέον, αξιολογήθηκε και το μήκος των τελομερών (μικροσκοπικά καλύμματα στις άκρες των χρωμοσωμάτων), τα οποία είναι γνωστό ότι «κονταίνουν» με την αύξηση της ηλικίας.

 

Οι ερευνητές βρήκαν μια διακύμανση έως και 30 ετών στη βιολογική ηλικία μεταξύ των συμμετεχόντων, αν και κανείς δεν είχε εμφανίσει ακόμα κάποια ασθένεια σχετιζόμενη με την ηλικία.

 

Η ομάδα πραγματοποίησε μια δευτερογενή ανάλυση, συγκρίνοντας πληροφορίες για τους βιοδείκτες που συλλέχθηκαν το 2011 με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν 6 και 12 χρόνια νωρίτερα.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ των ηλικιών 26 και 38, οι περισσότεροι συμμετέχοντες γερνούσαν σε έναν ρυθμό ανάλογο με το  βιολογικό. Ωστόσο, μερικοί επιβαρύνονταν με τρία βιολογικά έτη για κάθε ένα χρονολογικό έτος, ενώ υπήρχαν και άλλοι, οι οποίοι είχαν ουσιαστικά πάψει να γερνούν βιολογικά.

 

Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη ήταν η βιολογική ηλικία, τόσο χαμηλότερες ήταν και οι επιδόσεις σε σωματικά και ψυχικά τεστ.

 

«Αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν ταχύτερη βιολογική γήρανση, μπορεί να είναι δυνατό να παρέμβουμε και να μειώσουμε τους κινδύνους επιπλοκών και ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση», επισημαίνει η δρ Rosanne Leipzig, καθηγήτρια Γηριατρικής και Παρηγορητικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή Icahn, του Πανεπιστημίου Όρος Σινά.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.