15-07-2015
Επικίνδυνος ο συνδυασμός αντικαταθλιπτικών με παυσίπονα

photo

Η λήψη ενός αντικαταθλιπτικού φαρμάκου και ενός κοινού παυσίπονου μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Κορεάτες ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ περισσότερων από 4.000.000 ανθρώπων, στους οποίους συνταγογραφήθηκαν για πρώτη φορά αντικαταθλιπτικά, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, η δικλοφενάκη, η ινδομεθακίνη, η ναπροξένη, η νιμεσουλίδη, το μεφαιναμικό οξύ, οι κοξίμπες κ.ά., διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν ενδοκρανιακή αιμορραγία μέσα στον επόμενο μήνα.

 

Συγκεκριμένα, η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως όσοι έπαιρναν και τα δύο είδη φαρμάκων είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να την εκδηλώσουν σε σύγκριση με όσους έπαιρναν μόνο αντικαταθλιπτικά.

 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να ενημερωθούν οι γιατροί για το πρόβλημα και να ρωτούν τους ασθενείς τους με κατάθλιψη εάν και τι είδους παυσίπονα παίρνουν, πριν τους χορηγήσουν αντικαταθλιπτικά.

 

Ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων είναι πάρα πολύ συχνός, καθώς τα δύο τρίτα των πασχόντων από σοβαρή κατάθλιψη υποφέρουν από χρόνιους πόνους, για τους οποίους λαμβάνουν παυσίπονα.

 

Αν και είναι ήδη γνωστό ότι τα ΜΣΑΦ και μία ομάδα αντικαταθλιπτικών, οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας στο πεπτικό, από μόνα τους κανένα από τα δύο δεν έχει βρεθεί να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο.

 

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί με το συνδυασμό των ΜΣΑΦ και οποιουδήποτε είδους αντικαταθλιπτικών.

 

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και το Ινστιτούτο Ασφαλείας Φαρμάκων & Διαχείρισης Κινδύνων της Κορέας, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal.