23-07-2015
Είναι πιο ευτυχισμένοι όσοι «πιάνουν» το ΤΖΑΚ-ΠΟΤ;

photo

Η κοινή λογική λέει ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα ήθελε να κερδίσει ένα ΤΖΑΚ-ΠΟΤ. Όμως θα είναι πραγματικά πιο ευτυχισμένος αν, τελικά, του χαμογελάσει η τύχη;

 

Παρακολουθείτε την κλήρωση στην τηλεόραση. Το πρώτο νούμερο το έχετε. Το δεύτερο επίσης. Το τρίτο, το τέταρτο... τα έχετε όλα! Αν είστε από τους ψύχραιμους και δεν λιποθυμήσετε στο πρώτο δευτερόλεπτο, σίγουρα η καρδιά σας θα κοντέψει να εκραγεί. Η 2η στάνταρ κίνηση είναι να τα «τσεκάρετε» ξανά και ξανά. Δεν είναι δυνατόν. Κι όμως είναι. Όποιο κι αν ήταν το τυχερό παιχνίδι που παίξατε, ήταν όντως τυχερό! Η ευτυχία σας άνοιξε την «πόρτα». Ή μήπως όχι;

 

Μια ματιά στα πορίσματα μιας σημαντικής μελέτης του 1978 μπορεί να δώσει μια πρώτη εικόνα. Πρόκειται για μια εργασία, η οποία εξέτασε τα δεδομένα σχετικά με το αν τα καλά ή κακά γεγονότα έχουν μόνιμη επίδραση στην ευτυχία μας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κέρδισαν σε μία λοταρία δεν ήταν πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους και μάλιστα έπαιρναν λιγότερη ευχαρίστηση από τα καθημερινά γεγονότα.

 

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της ευτυχίας για τους «τυχερούς» ήταν συγκρίσιμα με εκείνα των άτυχων ανθρώπων που είχαν παραλύσει από κάποιο ατύχημα. Ένα μειονέκτημα της συγκεκριμένης μελέτης, ωστόσο, είναι ότι εξέτασε τους συμμετέχοντες σε μία μόνο χρονική στιγμή, που σημαίνει ότι δεν έχει λάβει υπόψη της τις μεταβολές που μπορούν να συμβούν στην ψυχική κατάσταση, στο πέρασμα του χρόνου.

 

Άλλη μελέτη του 2006 που εξέτασε Βρετανούς, οι οποίοι κέρδισαν μεσαία ποσά στη λοταρία, κατέληξε σε διαφορετικά συμπεράσματα. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα ευεξίας των συμμετεχόντων σε πολλαπλές χρονικές στιγμές, μεταξύ αυτών και πριν τα κέρδη αλλά και δύο χρόνια μετά και διαπίστωσαν ότι η τα απροσδόκητα κέρδη συνδέονται θετικά με σημαντικά βελτιωμένη ψυχική υγεία.

 

Μια μελέτη του 2015 συνηγορεί στα παραπάνω ευρήματα. Ωστόσο, διαπίστωσε, επίσης, ότι οι νικητές της λοταρίας είχαν υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος.

 

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, σχετικά με τη σχέση μεταξύ του πλουτισμού και της ευτυχίας, είναι ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν πως αυτό που έχει σημασία τελικά δεν είναι το πόσα χρήματα έχει κανείς, αλλά το πώς τα διαθέτει.

 

Όπως έχει αποδειχθεί το να κάνει κανείς φιλανθρωπίες σχετίζεται με την προσωπική του ευτυχία. Μια μελέτη του 2008 έδειξε ότι οι άνθρωποι που διέθεταν το μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων τους σε φιλανθρωπικές δωρεές και δώρα για τους άλλους ήταν πιο ευτυχισμένοι. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτός είναι και ο λόγος που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να «πλασάρουν» τη φορολογία περισσότερο σαν ελεημοσύνη (π.χ. πρέπει να ξεχρεώσουμε τη χώρα): προκειμένου να διαμορφώσουν μια πιο θετική αίσθηση γι' αυτήν.

 

Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, λοιπόν, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι «ναι», αλλά όχι πάντα. Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι ένα καλό «κομπόδεμα» μπορεί να ενισχύσει την ευτυχία, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα θα αποκτηθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποκτηθεί. Κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο (ειδικά στις μέρες μας) αν δεν σε «θέλει» και λίγο η τύχη.