22-08-2017
Πώς να πλένετε φρούτα και λαχανικά

photo

Το πλύσιμο των φρούτων και τον λαχανικών θα πρέπει να είναι απαράβατος κανόνας, πριν από την κατανάλωσή τους. Διαφορετικά μπορεί να έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλός. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα του βρετανικού Οργανισμού Τυποποίησης Τροφίμων (FSA), Andrew Wadge, η άποψη «λίγη βρωμιά δεν κάνει κακό» είναι ένας μύθος.

 

«Το χώμα μπορεί να μεταφέρει επιβλαβή βακτήρια και, παρόλο που οι παραγωγοί τροφίμων ενδέχεται να έχουν καλά συστήματα καθαρισμού των προϊόντων τους, ο κίνδυνος δεν μπορεί ποτέ να εξαλειφθεί εντελώς», επισημαίνει. Το επιμελές πλύσιμο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων (συμπεριλαμβανομένου του E.coli) από την επιφάνεια των φρούτων και των λαχανικών, έτσι ώστε να είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους.

 

Πώς πρέπει να πλένονται

 

  • Τα περισσότερα από τα βακτήρια που φέρουν τα εν λόγω τρόφιμα βρίσκονται στο χώμα. Ως εκ τούτου, η απομάκρυνση του χώματος από αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 

  • Όταν πλένετε τα λαχανικά, δεν φτάνει να τα κρατάτε απλώς κάτω από τη βρύση. Τρίψτε τα χρησιμοποιώντας άφθονο καθαρό νερό. Ιδανικά βυθίστε τα σε μια λεκάνη γεμάτη με καθαρό νερό να φύγουν τα «χοντρά» και μετά ξεβγάλτε τα.

 

  • Το πλύσιμο των χύμα προϊόντων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι τείνουν να έχουν περισσότερο χώμα στην επιφάνειά τους από ό, τι τα προ-συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά (αυτό δεν σημαίνει ότι τα συσκευασμένα δεν πρέπει να πλένονται).

 

  • Το ξεφλούδισμα των φρούτων και το μαγείρεμα των λαχανικών μπορούν, επίσης, να αφαιρέσουν τα βακτήρια.