10-07-2018
Υποχρεωτικές οι εξετάσεις για 4 καρκίνους

photo

Ένα νέο σχέδιο με στόχο την προώθηση της πρόληψης τεσσάρων μορφών καρκίνου και, κατά συνέπεια, τον περιορισμό των ακριβών θεραπειών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας.

 

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και στα δύο φύλα θα επιβάλλεται η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.

 

«Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις εξετάσεις αυτές και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή, την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν» εξηγεί ο υπουργός Υγείας.

 

Ο ίδιος τονίζει ότι στόχος είναι η πρόληψη των καρκίνων του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου, οι οποίοι, σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες, αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση μέσα στην επόμενη 20ετία, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής.