07-08-2015
Γιατί οι μεγάλες οικογένειες κρυολογούν συχνότερα

photo

Το να είναι κανείς μέλος μιας μεγάλης οικογένειας αυξάνει τον κίνδυνο να προσβληθεί από ιογενείς λοιμώξεις, που προκαλούν κρυολόγημα, γρίπη και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Η έρευνα περιελάμβανε 108 άτομα, από 26 οικογένειες, της Γιούτα. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για ένα έτος και παρείχαν ρινικά επιχρίσματα, προκειμένου να εξεταστεί κάθε μέλος των οικογενειών  για ιούς, εβδομαδιαία.

 

Κατά την περίοδο αυτή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι σε άτεκνα νοικοκυριά είχαν μολυνθεί με ιούς, κατά μέσο όρο, τρεις με τέσσερις εβδομάδες το χρόνο. Οι μέρες αυξήθηκαν σε 18 εβδομάδες το χρόνο σε οικογένειες με ένα παιδί και έφτασαν τις 45 στις οικογένειες με έξι παιδιά.

 

Ωστόσο, μόνο οι μισοί από τους ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί για ιογενή λοίμωξη εμφάνιζαν τα τυπικά συμπτώματα, όπως βήχας, πυρετός και βουλωμένη μύτη.

 

«Τα μικρά παιδιά είναι ο κύριος λόγος, για τον οποίο οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πιο συχνές σε μεγάλες οικογένειες. Στα παιδιά κάτω των 5 ετών ανιχνεύτηκε τουλάχιστον ένας ιός στις μύτες τους, για το ήμισυ του έτους. Στα μικρά παιδιά, οι ιώσεις ήταν δύο φορές πιο συχνές από ότι στα μεγαλύτερα και στους ενήλικες. Επιπλέον,  είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών, όπως πυρετός και δύσπνοια», αναφέρουν οι ερευνητές.

 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι γονείς των μικρών παιδιών ήταν άρρωστοι 1,5 φορές πιο συχνά από ό, τι εκείνοι που δεν είχαν μικρά παιδιά.

 

«Η μελέτη αυτή συμβάλλει στο να καταλάβουμε τι είναι φυσιολογικό στα μικρά παιδιά και μπορεί να μας βοηθήσει να καθορίσουμε πότε μία ασθένεια θα πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας», δήλωσε η Carrie Byington, καθηγήτρια Παιδιατρικής.

 

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.