03-08-2017
Ενδομητρίωση: Γνωρίζετε ποιο είναι το πιο κοινό σύμπτωμα;

photo

Είναι ένας όρος γνωστός στις περισσότερες γυναίκες, κυρίως σε αυτές που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία. Πολλές, ωστόσο, δεν γνωρίζουν ούτε καν ποιο είναι το πιο κοινό σύμπτωμά της.

 

Η ενδομητρίωση είναι μία κατάσταση υγείας που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες. Προκαλείται όταν το ενδομήτριο (επένδυση της μήτρας) αναπτύσσεται έξω από την περιοχή της μήτρας, δηλαδή, στην περιοχή της κοιλιάς και της λεκάνης. Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια γυναίκες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ενώ πολλές άλλες μπορεί να έχουν ενδομητρίωση και να μην το γνωρίζουν, καθώς δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα.

 

Το πιο κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος. Εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και σε άλλες μέρες του κύκλου. Οι πάσχουσες μπορεί να αντιμετωπίζουν πολλά διαφορετικά είδη πόνου, όπως:

 

  • Πολύ επώδυνες κράμπες κατά τη διάρκεια της  περιόδου τους. Ο πόνος μπορεί να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.
  • Χρόνιο (μακράς διαρκείας) πόνο στην οσφυϊκή χώρα και την πύελο (λεκάνη).
  • Πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ. Συνήθως περιγράφεται ως ένας «βαθύς» πόνος και είναι διαφορετικός από αυτόν, ο οποίος γίνεται αισθητός στην είσοδο του κόλπου, όταν αρχίζει η διείσδυση.
  • Εντερικό πόνο
  • Επώδυνες κινήσεις του εντέρου ή πόνο κατά την ούρηση, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί, επίσης, να βρεθεί αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα.
  • Αιμορραγία ή κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων. Αυτό μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες. Εάν συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

 

Η ενδομητρίωση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει υπογονιμότητα ή αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης και πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα ή ναυτία, ειδικά κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης.