03-05-2018
Το καθ' οδόν φαγητό «σαμποτάρει» τη δίαιτα

photo

Όσοι τρώνε στο δρόμο, ενώ βρίσκονται σε δίαιτα, ενδέχεται να αυξήσουν περισσότερο την πρόσληψη τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα και, κατά συνέπεια, να αυξηθεί το βάρος τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ εξέτασαν 60 γυναίκες, που είτε βρίσκονταν σε δίαιτα είτε όχι, δίνοντας σε όλες μια μπάρα δημητριακών για να την φάνε κάτω από τρεις διαφορετικές συνθήκες.

 

Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να παρακολουθήσει ένα κλιπ πέντε λεπτών από την κωμική σειρά «Τα φιλαράκια», ενώ έτρωγε. Η δεύτερη ομάδα κλήθηκε να περπατήσει γύρω από έναν διάδρομο, ενώ κατανάλωνε το μπαρ δημητριακών και από τα άτομα της τρίτης ομάδας ζητήθηκε να καθίσουν απέναντι από έναν φίλο και να έχουν μια συνομιλία.

 

Μετά το πείραμα, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο παρακολούθησης και υποβλήθηκαν ένα τεστ γεύσης που περιελάμβανε τέσσερα διαφορετικά μπολ με σνακς: σοκολάτα, καρότα, σταφύλια και τα πατατάκια.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι βρίσκονταν σε δίαιτα έτρωγαν περισσότερα σνακς στο τεστ γεύσης, αν είχαν καταναλώσει την μπάρα δημητριακών ενώ περπατούσαν και συγκεκριμένα έτρωγαν πέντε φορές περισσότερη σοκολάτα.

 

«Το φαγητό καθ' οδόν μπορεί να οδηγήσει αυτούς που κάνουν δίαιτα να τρώνε περισσότερο αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι το περπάτημα είναι μια ισχυρή μορφή απόσπασης της προσοχής που διαταράσσει την ικανότητά μας να επεξεργαστούμε τον αντίκτυπο που έχει το φαγητό στην πείνα μας. Ή μπορεί να οφείλεται στο ότι το περπάτημα, ακόμη και μόνο γύρω από έναν διάδρομο, μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή άσκησης η οποία δικαιολογεί την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα ως μια μορφή ανταμοιβής», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Jane Ogden, από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ

 

Σύμφωνα με την ίδια, παρόλο που το περπάτημα είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο, κάθε μορφή απόσπασης της προσοχής, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού στο γραφείο, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Όταν δεν επικεντρωνόμαστε πλήρως στα γεύματά μας και στη διαδικασία πρόσληψης της τροφής, πέφτουμε στην παγίδα του αλόγιστου φαγητού, δηλαδή δεν παρακολουθούμε ή δεν αναγνωρίζουμε την τροφή που μόλις καταναλώσαμε.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Health Psychology.