21-08-2015
Ψωρίαση και κίνδυνος για κατάθλιψη

photo

Η ψωρίαση είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο οι επιπτώσεις της δεν περιορίζονται στο δέρμα, αλλά επηρεάζουν σημαντικά και την ποιότητα της ζωής των ασθενών.

 

Μια νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στην καλοκαιρινή συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, στη Νέα Υόρκη, δείχνει ότι οι ασθενείς με ψωρίαση ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, ενώ η δερματική νόσος έχει ήδη συνδεθεί με άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις ψωρίασης και κατάθλιψης σε ένα δείγμα 12.382 ενηλίκων ασθενών. Περίπου το 16,5 % των ασθενών με ψωρίαση, που μελετήθηκαν, πληρούσαν τα κριτήρια για μείζονα κατάθλιψη και οι πιθανότητες να πάσχουν από τη νόσο ήταν διπλάσιες, σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν ψωρίαση.

 

Η σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων παρέμεινε σημαντική ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, ο δείκτης μάζας σώματος, η φυσική δραστηριότητα, το ιστορικό χρήσης αλκοόλ και καπνίσματος καθώς και το ιστορικό ιατρικών καταστάσεων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτης.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ Roger S. Ho, MD, MPH, FAAD, επίκουρο καθηγητή Δερματολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η σχέση μεταξύ της ψωρίασης και της κατάθλιψης μπορεί να οφείλεται στο στιγματισμό των ασθενών με ψωρίαση.

 

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ορατή στο δέρμα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το δέρμα εκτίθεται περισσότερο και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ασθένεια μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά απέναντι στους ασθενείς. «Το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος οι πάσχοντες να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους», τονίζει ο δρ Ho. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών θα μπορούσε να οφείλεται και σε βιολογικούς ή γενετικούς παράγοντες.

 

Ο ίδιος πίστευε ότι πιθανότητα των ασθενών να παρουσιάσουν κατάθλιψη θα σχετιζόταν με τη σοβαρότητα της νόσου τους, αλλά η έρευνά του έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει. «Φαίνεται ότι αυτό, στην πραγματικότητα, εξαρτάται από την άποψη των ασθενών για τον εαυτό  τους και όχι από την έκταση της ψωρίασης τους», συμπληρώνει.

 

Παρόλο που η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η ψωρίαση προκαλεί κατάθλιψη, ο δρ Ho  επισημαίνει ότι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου και να συμβουλευτούν αμέσως ένα γιατρό, εάν παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα κατάθλιψης.

 

Ενθαρρύνει επίσης τους ασθενείς με ψωρίαση να ακολουθούν την θεραπεία που τους έχει συστήσει ο δερματολόγος τους, καθώς η βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ή να αποτρέψει τη μελλοντική ανάπτυξη της ψυχικής νόσου.

 

Η οικογένεια και οι φίλοι των ασθενών με ψωρίαση θα πρέπει, επίσης, να είναι ενήμεροι για την σύνδεσή της με την κατάθλιψη, δεδομένου ότι μπορεί να βοηθήσουν στην αναγνώριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και να ενθαρρύνουν την κατάλληλη θεραπεία.